Jetten: Nederland bereidt zich voor op dichtdraaien van Russische gaskraan

Volgens Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten bereidt Nederland zich voor op de ‘meest negatieve scenario’s’ voor de energievoorziening. Er wordt gekeken naar alternatieven voor Russisch gas. Rusland heeft gedreigd de kraan dicht te draaien naar aanleiding van de sancties tegen het land vanwege de inval in Oekraïne. Zo meldt De Stentor.

Als Rusland daadwerkelijk de gaskraan dicht gaat draaien, ontstaat er volgens Jetten een ‘serieus tekort’ aan gas waardoor er ‘verdere prijsstijgingen’ zullen plaatsvinden. "Als je het helemaal zonder Russisch gas moet doen, betekent dat voor Europa 40 procent minder gas. Dan moet je dus uit andere landen snel nieuwe import regelen, maar vooral ook dat je het gasverbruik serieus terug moet gaan dringen”, aldus  Jetten.

Het is volgens de klimaatminister van belang dat Europa ‘veel sneller’ energie-onafhankelijk wordt. Ondertussen wordt ook gesproken met andere landen zoals Algerije over gasleveranties. Ook denkt hij dat groene waterstof een alternatief zou kunnen worden. Verder hoopt hij dat de mensen kijken hoe ze hun gasverbruik kunnen verlagen door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten dan gebruikelijk.