Rusland biedt vandaag een nieuw staakt-het-vuren aan om burgers te evacueren

Volgens de VN-ambassadeur heeft Rusland voor vandaag opnieuw een wapenstilstand aangeboden om humanitaire corridors in Oekraïne te openen. Vasily Nebensia citeerde een nieuwe verklaring uit Moskou voor de VN-Veiligheidsraad in New York: "Er staat dat de Russische partij opnieuw zegt dat op 8 maart, om 10.00 uur Moskou-tijd, een staakt-het-vuren zal worden ingevoerd en humanitaire corridors zullen worden geopend worden geopend" om burgers uit Kiev, Tsjernihiv, Soemy, Kharkiv en Mariupol veilig te evacueren.

Volgens een verklaring van het Russische ministerie van Defensie op het korteberichtenportaal Telegram leken de humanitaire corridors grotendeels of geheel in de richting van Rusland of Wit-Rusland te lopen. Ambassadeur Nebensia benadrukte echter dat vluchtelingen niet per se naar Rusland zouden worden gestuurd: "Er wordt ook evacuatie aangeboden naar Oekraïense steden ten westen van Kiev." Tot dusver zijn alle wapenstilstanden om inwoners van steden die worden bedreigd door Russische bombardementen te evacueren mislukt. 

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan de voor vandaag geplande ontsnappingsroutes te ondermijnen. Hoewel er met Moskou en het Internationale Comité van het Rode Kruis een route is overeengekomen via de centraal Oekraïense stad Poltava, heeft Moskou alleen nieuwe routes via Rusland en Wit-Rusland in een brief aangekondigd. Dat heeft de Oekraïense VN-ambassadeur Serhiy Kyslytsia maandag in New York gezegd. "Ik dring er bij de Russische zijde op om gebruik te maken van de eerder overeengekomen routes om Oekraïense en buitenlandse burgers naar Europa te laten reizen."