Israëlische premier Bennet reist na gesprekken met Poetin naar Scholz in Berlijn

Tijdens een verrassingsbezoek aan Moskou sprak de Israëlische premier Naftali Bennett met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne. Israël bood aan te bemiddelen in het conflict nadat de Joodse president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskyy, herhaaldelijk bij de regering in Jeruzalem had aangedrongen om dit te doen.

Concrete inhoud van het gesprek tussen Poetin en Bennett is nog niet bekend. Bennett vloog zaterdagavond rechtstreeks van Moskou naar Berlijn door om de Duitse bandskanselier Olaf Scholz te ontmoeten. Dit werd aan de SZ bevestigd vanuit regeringskringen in Berlijn. De twee ontmoetten elkaar pas afgelopen woensdag voor het eerst tijdens het inaugurele bezoek van Scholz aan Jeruzalem.

De opstelling van Israël in dit conflict heeft tot dusver enige verbazing gewekt. Minister van Buitenlandse Zaken Jair Lapid had de Russische aanval op Oekraïne veroordeeld als een "ernstige schending van de internationale orde", maar premier Bennett beperkte zich vervolgens tot het betreuren van het bloedvergieten in Oekraïne. Hij onthield zich ervan Poetin de schuld te geven en vermeed zelfs Rusland te benoemen.