Handbalsters zeker van EK na nieuwe zege op Duitsland

De Nederlandse handbalsters hebben zich zaterdag geplaatst voor het Europees kampioenschap. De ploeg van bondscoach Per Johansson won in Rotterdam met 30-29 van Duitsland.

Nederland stond nog 23-27 achter, maar de wereldkampioen van 2019 maakte in de slotfase alsnog het verschil. Lois Abbingh zorgde voor de winnende treffer. Met nog tien seconden op de klok slaagde Duitsland er niet meer in te scoren. De handbalsters wisten donderdag ook al van Duitsland te winnen.

Eerder was Nederland in de kwalificatie voor het EK te sterk voor Griekenland en Belarus. Belarus is vanwege de oorlog in Oekraïne uitgesloten van verdere deelname. Nederland sluit de kwalificatiereeks op zondag 24 april af tegen de Grieken. De beste twee landen van de groep mogen naar het EK, dat van 4 tot en met 20 november in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro wordt gehouden. Duitsland heeft de beste kans op dat tweede startbewijs.

De Nederlandse handbalsters hopen zich te revancheren voor het teleurstellend verlopen EK van 2020, toen Oranje als zesde eindigde. Bij de edities van 2016 (zilver) en 2018 (brons) pakten de handbalsters wel een medaille.