Nederlandse tennissers verslaan Canada en plaatsen zich voor Davis Cup Finals

De Nederlandse tennissers hebben zich verzekerd van deelname aan de Davis Cup Finals. Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop zetten Oranje in de ontmoeting met Canada na een zege in het dubbelspel op 3-0, waardoor Canada Nederland niet meer kon inhalen. Robin Haase bracht de eindstand later nog op 4-0.

Koolhof (32) en Middelkoop (38) waren op de indoorgravelbaan in Sportcampus Zuiderpark met 7-5 en 6-3 te sterk voor Peter Polansky en Brayden Schnur. Vrijdag wisten Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor Oranje al op 2-0 te zetten. De ploeg van captain Paul Haarhuis kan zich nu gaan opmaken voor het eindtoernooi van het landenevenement. De groepsfase van dat toernooi, waaraan zestien landen deelnemen, wordt van 14 tot en met 18 september over vier steden verspreid gespeeld.

In 2019 deed Oranje voor het eerst mee aan de Finaleronde. In Madrid werd toen verloren van Groot-Brittannië en Kazachstan. Hoewel de beslissing na de dubbel al was gevallen, mocht Haase nog aantreden tegen Steven Diez. De Hagenaar won met 6-1 en 6-2. Voor Haase was dit wel een belangrijk duel. Hij is met 28 wedstrijden nu alleen recordhouder als het gaat om het Davis Cup-ronden. 

Haase deelde het record voorafgaand aan dit weekend nog met Haarhuis, die tegen 27 landen een wedstrijd speelde. Al in 2006 maakte Haase zijn debuut in het Nederlands Daviscup-team, dat zestien jaar geleden met 4-1 verloor van Tsjechië. Hij won in het landentoernooi 42 wedstrijden en verloor er 25.