Fenomenale Pogacar wint Strade Bianche na solo van vijftig kilometer

Tadej Pogacar heeft op zeer imponerende wijze Strade Bianche gewonnen. De pas 23-jarige Sloveen ging in de klassieker over deels onverharde wegen solo met nog vijftig kilometer te gaan en niemand kan de tweevoudig Tourwinnaar volgen. Pogacar won voor Alejandro Valverde en Kasper Asgreen.

De Strade Bianche zorgt altijd voor spektakel en ook vandaag stelde de Italiaanse koers niet teleur. Op 100 kilometer van de streep was er een zware valpartij waarbij wereldkampioen Julian Alaphilippe zwaar ten val kwam. Ook Pogacar lag bij die valpartij, maar de Sloveen kon alweer snel zijn weg vervolgen. Ook Alaphilippe kroop weer op zijn fiets, al was dat met wat grotere achterstand dan Pogacar. Beide zouden weer aansluiten vooraan. Tiesj Benoot, Matej Mohoric en Michael Matthews moesten wel opgeven bij die valpartij.

Na een rustige tussenfase ging het los op de Monte Sante Marie, één van de belangrijkste onverharde stroken in de Strade Bianche. En daar was Pogacar verantwoordelijk voor. De Sloveen van UAE Emirates versnelde en niemand kon de tweevoudig Tourwinnaar volgen. Op de onverharde stook was het verschil met meer dan één minuut opgelopen en de andere favorieten voor de zege zouden Pogacar nooit meer terugzien ondanks dat het nog ruim veertig kilometer te fietsen was.

Het verschil liep op naar anderhalve minuut. Vanuit de achtergrond kwam er een versnelling van Asgreen en dat zorgde ervoor dat het verschil terugliep naar de minuut, maar de zege van Pogacar zou nooit meer in gevaar komen. Asgreen zou later het gezelschap krijgen van Valverde. De oude Spanjaard liet in de laatste kilometers Asgreen achter zich en reed naar een knappe tweede plaats, voor Asgreen.

Bij de vrouwen ging de winst naar Lotte Kopecky. De Belgisch kampioene was net iets te sterk voor Annemiek van Vleuten.