Data van tienduizenden Nederlandse opvarenden tijdens WO II nu online

De historische data van ruim 66.000 persoonskaarten van 32.000 opvarenden van de Nederlandse handelsvloot tijdens de Tweede Wereldoorlog is vanaf vandaag online te bekijken. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft hun koopvaardijverleden beschikbaar gemaakt op Oorlogsbronnen.nl. Honderden vrijwilligers hebben hier de afgelopen maanden aan bijgedragen.

De inzet van de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog is voor velen een onbekend verhaal. De bemanningsleden brachten de jaren door op zee, vaak onbewapend. Velen van hen waren door de instelling van de Vaarplicht verplicht om te blijven varen.

Daarnaast werden zij het doelwit van Duitse en Japanse aanvallen. Bijna de helft van de vloot ging verloren, terwijl meer dan 3.400 bemanningsleden omkwamen.

Persoonskaarten
Informatie over de identiteit van de bemanningsleden is tijdens de oorlog bijgehouden op persoonskaarten. Hierop staan bijvoorbeeld demografische gegevens en gebeurtenissen als huwelijken, desertie, wangedrag of vermissing.

Dankzij de digitaal beschikbaar gestelde persoonskaarten, is de zoektocht van nabestaanden en geïnteresseerden nu een stuk eenvoudiger. Het NIMH voerde dit project samen uit met het Netwerk Oorlogsbronnen. Het Mondriaan Fonds leverde subsidie.

De koopvaardijdata staat nu gelinkt aan andere onderzoeksgegevens, bijvoorbeeld data van de Oorlogsgravenstichting en de Japanse interneringskaarten. Daardoor wordt er een completer beeld van de oorlogsgeschiedenis van een koopvaardijopvarende gecreëerd.

c&h
Submitter:  Bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie