Rusland blokkeert Facebook en beperkt Twitter

De mediatoezichthouder in Moskou heeft het sociale netwerk Facebook in Rusland geblokkeerd. De autoriteit van Roskomnadzor zei dat het een reactie was op de sluiting van verschillende Russische mediapagina's op Facebook. Verschillende onafhankelijke media waren eerder gesloten of geblokkeerd.

Een week geleden kondigde Roskomnadzor de beperkingen van Facebook aan.

Volgens een mediabericht beperken de Russische autoriteiten de toegang tot de korteberichtendienst Twitter. Dat meldt het bureau Tass. Interfax meldde echter dat Twitter was geblokkeerd.

Sinds oktober 2020 zijn er in totaal "26 gevallen van discriminatie van Russische media en informatiediensten door Facebook" geregistreerd. Facebook heeft de afgelopen dagen de toegang tot de pagina's van de Russische militaire televisiezender Zvezda, het staatspersbureau Ria Novosti en de staatstelevisiezender RT beperkt.

De VS uit kritiek op de Facebook-blokkade door de Russische autoriteiten. Het besluit maakt deel uit van een bredere inspanning van het Russische leiderschap om een breed scala aan informatie voor burgers achter te houden, vertelde de Amerikaanse presidentiële woordvoerster Jen Psaki aan verslaggevers. "We maken ons hier grote zorgen over en maken ons zorgen over de bedreiging van de vrijheid van meningsuiting in het land."