Poetin tekent wetten die de vrijheid van meningsuiting fors beperken

De Russische president Vladimir Poetin heeft verschillende wetten ondertekend die de vrijheid van meningsuiting in het land verder beperken.

Volgens een wet die vrijdag in het parlement is aangenomen, kan iedereen die "valse informatie" verspreidt over de Russische strijdkrachten die momenteel in Oekraïne vechten, worden veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Het woord oorlog mag momenteel niet gebruikt worden om de 'speciale actie' in Oekraïne aan te duiden. In feite maakt Poetin door deze wet zijn bevolking monddood door 'zijn waarheid' aan het volk op te leggen. 

Volgens een andere wet kunnen ook mensen die het Russische leger publiekelijk "denigrerend" bejegenen daarvoor verantwoordelijk worden gehouden.

Volgens het Kremlin heeft Poetin ook een van kracht geworden wet ondertekend die sancties opsomt voor degenen die om sancties vragen die de rechten van Russische burgers beperken. Honderden mensen en talloze bedrijven zijn al door het Westen gesanctioneerd vanwege de Russische aanval op Oekraïne.

Bloodymir Putin  (Pixabay)
Bloodymir Putin (Pixabay)