Poetin roept het buitenland op om de betrekkingen te normaliseren

De Russische president Vladimir Poetin roept het buitenland op om de betrekkingen met zijn land te normaliseren. Hij verklaarde dat Rusland zijn economische verplichtingen met andere landen zal nakomen.

De Europese Unie, de Verenigde Staten en andere westerse landen hebben Rusland economische sancties opgelegd. Bovendien veroordeelde een overweldigende meerderheid in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Russische aanval op Oekraïne "in de sterkste bewoordingen".

Leden van de Oostzeeraad hebben Rusland tot nader order uitgesloten van deelname aan de werkzaamheden van de Raad in de loop van de oorlog in Oekraïne. Raadsleden Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen en Polen zeiden dat het een reactie was op de niet-uitgelokte en illegale oorlog die Rusland voert tegen Oekraïne, het Oekraïense volk en de autoriteiten van het land, Zweden en de EU in een gezamenlijke verklaring.

Wit-Rusland verliest ook de status van waarnemer in de Raad vanwege zijn rol bij de Russische aanval. De Raad van de Oostzeestaten (CBSS), opgericht in 1992, is een politiek forum voor regionale samenwerking rond de zee.