Russisch leger verovert kerncentrale Zaporizja

Russische troepen in Oekraïne, hebben de grootste kerncentrale van Europa bij de stad Zaporizja ingenomen. Dit werd aanvankelijk gemeld door de Oekraïense regering. Volgens het persbureau Tass heeft het ministerie van Defensie in Moskou meegedeeld dat de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja onder Russische controle staat en dat de processen normaal verlopen. Er is brand geweest op het terrein van de kerncentrale maar deze is onder controle.

Volgens de Oekraïense regering werd de kerncentrale beschoten door Russische tanks. Het Russische ministerie van Defensie ontkent dit: het geeft Oekraïense saboteurs de schuld en spreekt van een "monsterlijke provocatie" door de Oekraïense regering.

Volgens berichten van de Oekraïense autoriteiten is de brand uitgebroken in een trainingscentrum op de locatie van de kerncentrale. Volgens de Oekraïense civiele beschermingsautoriteit is de brand inmiddels geblust. Er waren geen doden, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev op Twitter.

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie in Wenen is ingelicht over de stand van zaken. Het hoofd van de International Atomic Energy Agency (IAEA), Rafael Grossi, spreekt over twee gewonde leden van het beveiligingspersoneel. De delen van de faciliteit die volgens het Oekraïense verslag door Russische tanks en vanuit de lucht zijn beschoten, zijn bijgebouwen. In de kerncentrale zelf is momenteel alleen het vierde blok in bedrijf.

Er is geen radioactief materiaal ontsnapt, zei Grossi op een persconferentie, en alle veiligheidssystemen bleven onbeschadigd. Hij kondigde ook aan dat hij van plan is te onderhandelen over veiligheidsgaranties voor Oekraïense kerncentrales met Rusland en Oekraïne in Tsjernobyl. "Voor ons als IAEA is het tijd om in actie te komen. We moeten iets doen", zegt Grossi. Hij wil zelf een idee krijgen van de toestand van de getroffen kerncentrale ter plaatse. "Ik ben klaar om af te reizen," Zei hij.

De reactoren van de kerncentrale van Zaporizja zullen veilig worden stilgelegd, meldt de Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm op Twitter. "Er zijn geen verhoogde stralingsniveaus in de buurt van de centrale." Zij voegde eraan toe dat de reactoren beveiligd waren met een robuust beschermend omhulsel. Een woordvoerder van de kerncentrale heeft dat ook tegen het Russische persbureau RIA gezegd.

Carlo Masala, politicoloog aan de Bundeswehr Universiteit in München, zei in een interview met tagesschau24 dat de aanval op de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja geen bedreiging voor het Westen vormt. "Ik denk dat het ging om het vernietigen van de infrastructuur van het land en, indien nodig, het verkrijgen van controle over delen van de stroomvoorziening van Oekraïne", zei Masala. De kerncentrale ligt dicht bij Rusland. Als de kerncentrale zou worden vernietigd, zou Rusland daar waarschijnlijk meer last van hebben, volgens de politicoloog.