Macron: Poetin wil invasie niet stoppen, Frankrijk verplaatst vliegdekschepen

Met het oog op de oorlog in Oekraïne heeft Frankrijk zijn vliegdekschip "Charles de Gaulle" verplaatst naar de Middellandse Zee voor verkenningsvluchten boven de Baltische staten en Polen. Het vliegdekschip, dat feitelijk wordt gebruikt voor een terrorismebestrijdingsmissie in het Midden-Oosten, is samen met zijn escorte vertrokken uit Cyprus, vertelde de Franse minister van Defensie, Florence Parly, aan BFMTV.

In de Middellandse Zee moet het schip een positie bereiken waar het vliegtuig verkenningsmissies kan uitvoeren. "Onze missie is strikt afschrikkend, we hebben geen oorlogszuchtige bedoelingen", zei de minister. Rafale-straaljagers en verkenningsvliegtuigen moeten vanaf het vliegdekschip worden ingezet als de "politie van de lucht" voor observatie en ter afschrikking.

Donderdagavond heeft de Franse president Emmanuel Macron aan zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin opnieuw gevraagd de aanvallen op Oekraïne te beëindigen. Macron zei echter op Twitter dat Poetin dat weigert. "Op dit moment weigert hij." Macron bevestigde dat hij Poetin aan de telefoon had gesproken en zei dat hij de dialoog zou voortzetten om "verdere menselijke tragedies" te voorkomen. De dialoog moet worden voortgezet om "de (burger)bevolking te beschermen, om tekenen van goede wil te zien".