Taliban: 'oplossing oorlog Oekraïne en Rusland door dialoog en vredelievendheid'

De Taliban-regering in Afghanistan heeft vorige week via Twitter een verklaring afgegeven waarin wordt opgeroepen tot een oplossing voor de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Abdul Qahar Balkhi, verzocht om een oplossing voor de situatie door middel van "dialoog en vreedzame middelen".

De verklaring, die in het Engels werd geplaatst, luidde: "Het islamitische emiraat Afghanistan volgt de situatie in Oekraïne nauwlettend en spreekt zijn bezorgdheid uit over [de] reële mogelijkheid van burgerslachtoffers. Het islamitisch emiraat roept beide partijen op tot terughoudendheid. Alle partijen moeten afzien van het innemen van posities die geweld zouden kunnen intensiveren."

De verklaring eindigde met een oproep aan "partijen in het conflict om aandacht te besteden aan het beschermen van de levens van Afghaanse studenten en migranten in Oekraïne."

De Taliban heroverden de controle over Afghanistan in augustus 2021 nadat de Amerikaanse troepen zich terugtrokken uit het land na een 20-jarige missie na de aanslagen van 9/11.