Langlaufer Jouve wint éindelijk in World Cup, Chinees sprint naar historie

De World Cup langlaufen is neergestreken in Noorwegen, waar in het weekeinde de klassieke wedstrijden in Oslo op het programma staan. Donderdag volgde echter nog een lekker tussendoortje: de sprint in klassieke stijl in het centrum van Drammen.

Vrouwen
Zweden zorgde weer voor de helft van de inbreng in de finale met Jonna Sundling, Maja Dahlqvist en Anna Dyvik, aangevuld met thuisfavoriete Maiken Caspersen Falla, de Zwitserse Nadine Fähndrich en Anamarija Lampic uit Slovenië.

Sundling, Falla en Lampic waren met afstand de sterkste drie en in een zinderende eindsprint ging de overwinning naar Falla. Voor de Noorse, drievoudig winnares van het eindklassement op de sprint, was het haar eerste World Cup-zege in twee jaar tijd en haar zesde in Drammen. Sundling sprintte Lampic eruit voor plek twee, Dahlqvist, Dyvik en Fähndrich grepen naast het podium.

Mannen
Pål Trøan Aune en Sivert Wiig vertegenwoordigden het thuisland in de finale, Frankrijk had met Richard Jouve en Lucas Chanavat ook twee troeven in de strijd. Federico Pellegrino was er voor Italië bij en de Chinese verrassing Qiang Wang stond ook weer in de finale.

Jouve gooide het tempo gelijk flink omhoog en die tactiek pakte perfect uit: de rest kon hem simpelweg niet volgen en na twaalf podiumplekken, een WK-medaille en twee olympische medailles pakte een ontketende Jouve éindelijk zijn eerste World Cup-zege ooit. Wang sprintte naar de tweede plek, de eerste Chinese podiumplek ooit in de World Cup langlaufen, Chanavat werd derde, voor Wiig, Pellegrino en Aune.