Amerikaanse landmachteenheid naar oefening in Europa; Nederland levert gastlandsteun

Eenheden van Defensie ondersteunen van half maart tot eind april de verplaatsing van een Amerikaanse landmachtbrigade, onderweg naar een oefening in Oost-Europa. Het betreft een verplaatsing en oefening die voor de Oekraïne-oorlog al gepland stonden. In en rond de haven van Vlissingen zet Defensie continu ongeveer 75 Nederlandse militairen in voor deze gastlandsteun.

De VS hebben Nederland om Host Nation Support (gastlandsteun) gevraagd bij het verplaatsen van militair materieel vanuit de Zeeuwse zeehaven richting het oosten van Europa. Daar gaat de Amerikaanse 3rd Armored Brigade Combat Team van de 4th Infantry Division uit Fort Carson, Colorado dit voorjaar deelnemen aan de oefening DEFENDER 22. Die oefening staat al lange tijd op de kalender en heeft geen relatie met de huidige ontwikkelingen in Oost-Europa.

Goed voorbeeld
De voorbereidingen voor de doorvoeroperatie liepen al voordat Rusland het soevereine land Oekraïne binnen viel. Dit is geen activiteit in het kader van de verhoogde paraatheid en activiteit van NAVO-troepen. Het is wel een goed voorbeeld van uitvoering van gastlandsteun; Nederland toont zich hiermee een betrouwbare bondgenoot. Host Nation Support is een bondgenootschappelijke taak voor NAVO-landen.

Bevoegdheden
Voor de doorvoeroperatie wordt het overslagterrein in de haven van Vlissingen ingesteld als Tijdelijk Militair Object (TMO). Het terrein wordt dag en nacht bewaakt door militairen van de landmacht. Eenheden van de marine zorgen voor de veiligheid op en in het water. Ook overige Defensie-eenheden leveren steun. Zo heeft de MIVD een veiligheidsanalyse gemaakt, levert de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie transport van Amerikaans personeel en ondersteunen de luchtmacht en marechaussee de bewaking en beveiliging.

Marineschip
Het Amerikaanse materieel komt in de laatste week van maart aan in de haven van Vlissingen; het marineschip Cape Washington en het civiele transportschip Arc Endurance verzorgen de oversteek. Amerikaans personeel zorgt zelf voor de behandeling van het materieel. Dat wordt in de haven overgeladen voor transport over de weg en het spoor. Zodra al het materieel bij Venlo de grens over is, eindigt de Nederlandse gastlandsteun. Het eindstation van de doorvoeroperatie is een oefenterrein in Polen.

Submitter:  Bron: Persbericht Ministerie van Defensie