Internationaal Strafhof wil mogelijke Russische oorlogsmisdaden onderzoeken

De hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, Karim Kahn, wil onderzoek doen naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Russische oorlog tegen Oekraïne. "Ik heb besloten zo snel mogelijk formeel een onderzoek in te stellen", zei hij in een verklaring.

Hij had zijn team al opdracht gegeven om alle mogelijkheden voor het bewaren van bewijsmateriaal te onderzoeken. De volgende stap is om toestemming te krijgen van de rechtbank om een onderzoek te starten. Een andere mogelijkheid is dat een verdragsluitende staat om een onderzoek verzoekt. Maar dat is blijkbaar nog niet gebeurd. Dat zou ons "in staat stellen om actief en snel deel te nemen aan onafhankelijke en objectieve onderzoeken", zegt Kahn.

Kahn kondigde aan dat hij de steun zou zoeken van alle verdragsluitende staten en de internationale gemeenschap. Dit omvat betere financiële middelen en het ter beschikking stellen van personeel. "Het belang en de urgentie van onze missie is te serieus om gegijzeld te worden door een gebrek aan middelen." Oekraïne behoort niet tot de verdragsluitende staten en kan daarom zelf geen onderzoeken aanvragen.