Schansspringster Kramer keert terug, Sloveense dames oppermachtig

De World Cup schansspringen is weer hervat na de olympische pauze, waarbij de vrouwen in actie kwamen in het Oostenrijkse Hinzenbach. Daar werd een landenwedstrijd afgewerkt, gevolgd door twee individuele wedstrijden. Marita Kramer, die de Olympische Spelen wegens een positieve COVID-19-test moest missen, keerde ook weer terug.

Teamwedstrijd
Met Chiara Kreuzer, Jacqueline Seifriedsberger, Lisa Eder en Marita Kramer had Oostenrijk een sterk kwartet, in principe goed voor de tweede plek. Olympisch kampioene Ursa Bogataj, Spela Rogelj en Nika Kriznar waren namens Slovenië de topfavorieten, samen met Maja Vtic, maar dat ging niet goed: Vtic werd in ronde één gediskwalificeerd wegens een te ruim zittend pak.

De winst ging zo naar Oostenrijk, terwijl Aleksandra Kustova, Irma Makhinia, Sofia Tikhonova en Irina Avvakumova een verrassende tweede plek pakten voor Rusland. Ze hielden Slovenië nog nét van het lijf: dat kwartet, met een sterke Vtic, sloeg in ronde twee terug en wipte zich voorbij Japan en Duitsland nog het podium op.

Individueel
In de eerste individuele wedstrijd stond er geen maat op Bogataj: de Sloveense was in beide ronden met afstand de beste, alleen Kriznar kwam een heel klein beetje in de buurt. De strijd om plek drie was spannender en werd gewonnen door Eder, die zich van de zesde plek naar voren sprong. De vierde plek ging naar Frida Westman, de beste Zweedse prestatie ooit in de World Cup, Kramer werd vijfde.

Kriznar sloeg in de tweede wedstrijd terug, maar dat was wel zonder Bogataj: die werd in de kwalificatieronde gediskwalificeerd, nadat ze opvallend genoeg te vroeg gesprongen was. Kriznar was oppermachtig, Kramer sprong na een teleurstellende eerste ronde (tiende) naar de tweede plek. De derde plek was voor de Française Josephine Pagnier, haar eerste World Cup-podium ooit, voor wederom een vierde plek van Westman.