Gesprek mogelijke vredesregeling Oekra´ne en Rusland is van start gegaan

Gesprekken tussen Oekraïne en Rusland over een mogelijke vredesregeling zijn begonnen. Oekraïne roept op tot een "onmiddellijk staakt-het-vuren" en de terugtrekking van troepen. Rusland wil een snel akkoord.

Een Oekraïense delegatie is aangekomen bij de Oekraïens-Wit-Russische grens voor besprekingen met Russische vertegenwoordigers. Oekraïne roept op tot een "onmiddellijk staakt-het-vuren" en de terugtrekking van de Russische troepen, aldus het Oekraïense presidentiële bureau.

Volgens het Kremlin hoopt Rusland in de onderhandelingen met Oekraïne op een snel akkoord. "We zijn zeker geïnteresseerd om zo snel mogelijk tot overeenstemming te komen", zei de Russische onderhandelaar Vladimir Medinsky tegen de Russische televisie. Maar dit moet "in het belang van beide partijen" zijn.

De Oekraïense delegatie zal worden geleid door minister van Defensie Oleksiy Reznikov. Hij wordt onder meer vergezeld door presidentieel adviseur Mykhailo Podoliak.

De gesprekken vinden plaats in het Wit-Russische grensgebied Gomel, in de buurt van de verwoeste kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne.

Zelenskyy: Weinig hoop op resultaat
Oekraïne had aanvankelijk vredesbesprekingen in het Russische partnerland Wit-Rusland afgewezen. Het land neemt deel aan vijandelijkheden tegen Oekraïne, zei Zelenskyy. Hij staat open voor alle plaatsen "van waaruit geen raketten op Oekraïne worden afgevuurd". De president accepteerde later het Russische aanbod. "Ik geloof niet in de uitkomst van deze ontmoeting, maar laten we het proberen", zei Zelenskyy. Hij probeert de oorlog te stoppen zolang de kans minimaal is. Geen enkele Oekraïner hoeft daaraan te twijfelen, zei Zelenskyy.

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft zondag toegegeven dat Russische troepen Oekraïne vanuit zijn land hebben aangevallen. Twee raketten werden afgevuurd "omdat Kiev drie tot vier raketafdelingen op de grens heeft gestationeerd" met Wit-Rusland, zei Loekasjenko volgens staatsmedia.

Vaticaan biedt bemiddeling aan
Ondertussen heeft het Vaticaan zijn aanbod hernieuwd om op te treden als vredesbemiddelaar in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. De Heilige Vader staat "te allen tijde klaar" om de partijen bij het conflict te helpen een oplossing te vinden, zei kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin, de topdiplomaat van de pauselijke staten, in een interview met verschillende Italiaanse kranten.

"Ik herhaal de dringende oproep van de Heilige Vader tijdens zijn bezoek aan de Russische ambassade om de gevechten te beëindigen en terug te keren naar de onderhandelingen." Paus Franciscus bezocht vrijdag de Russische vertegenwoordiging tijdens een buitengewone gebeurtenis. "Hij ging daarheen om zijn bezorgdheid over de oorlog te uiten", zei de Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni.