Dubbele slalomwinst skiër Kristoffersen, Spanjaard stunt met dubbele top-10

De eerste post-olympische slalom in het alpineskiën bij de mannen is afgewerkt in het Duitse Garmisch-Partenkirchen. Daar stonden in de World Cup zelfs twee slaloms op het programma, de eerste keer in dik tien jaar dat de technische specialisten daar in actie kwamen.

Zaterdag
In de eerste run mocht Henrik Kristoffersen als eerste naar beneden en de tijd van de Noor bleek gelijk vlijmscherp. Loïc Meillard naderde hem tot op één honderdste, verder kwam niemand echt in de buurt. Als 25e dook Tanguy Nef de piste op en hij deed wat verder niemand kon: Kristoffersen's tijd verbeteren en wel met 0,07 seconden.

De Noor sloot de run zo nog als tweede af, voor Meillard (+0,08), de derde Zwitser Daniel Yule (+0,47) en Manuel Feller uit Oostenrijk (+0,49). De Duitser Linus Strasser bleef met 0,57 seconden nog in de buurt en verder zaten ook de Zwitser Sandro Simonet (+0,82) en Alexis Pinturault uit Frankrijk (+0,89) nog binnen een seconde van Nef.

Pinturault leverde in de tweede run liefst negen plekken in, de Oostenrijker Johannes Strolz stond aan de leiding. Simonet haalde de finish niet, Strasser kwam 0,25 seconden achter Strolz terecht, Feller dook met hetzelfde verschil juist onder Strolz' tijd door. Yule verloor 0,41 seconden en twee posities na een fout onderin, Meillard ging met 0,37 seconden naar de leiding en een zekere podiumplek.

Kristoffersen was nog eens 0,14 seconden sneller en dat leverde hem de winst op: Nef kon zijn eerste zege ooit pakken, maar ging halverwege in de fout en finishte niet. Noorse winst dus, voor Meillard en Feller. De Spanjaard Joaquim Salarich eindigde sensationeel als achtste, het beste Spaanse World Cup-resultaat bij de mannen sinds januari 1980, de slotdagen van Francisco Ochoa.

Zondag
Meillard was op de tweede dag met afstand de beste in run één, niemand bleef binnen een halve seconde van de Zwitser. Op 0,51 seconden stonden landgenoot Ramon Zenhäusern en Strolz, maar de ogen waren vooral gericht op de nummer vier: Salarich deed het wéér, met startnummer 49 noteerde hij op 0,55 seconden de vierde tijd.

Hij stond daarmee voor Pinturault (+0,69), de Noor Sebastian Foss-Solevaag en Feller (beiden +0,80) en Kristoffersen, die op 0,88 seconden de laatste was die nog binnen een seconde van Meillard bleef - de Kroaat Istok Rodes stond op plek negen op exact één seconde.

Kristoffersen behield in de tweede run zijn positie, Feller ging in de fout en verloor twaalf posities. Foss-Solevaag hield het een paar poortjes vol en ging er vervolgens uit, Pinturault leverde tien posities in. Salarich verloor zes plekken en pakte zo weer een geweldig resultaat, met nog drie man te gaan. Strolz ging er al snel uit en met een nare val kwam ook Zenhäusern niet aan de finish.

Meillard was na een paar poortjes ook klaar en daarmee was de competitie in één klap voorbij: winst voor Kristoffersen, terwijl de Brit Dave Ryding en Strasser van de negentiende en zestiende plek opschoven naar het podium - Salarich finishte dit keer als zevende.