Oekraïne meldt zware gevechten, Russische opmars naar Kiev had 'oponthoud'

Het opperbevel van de Oekraïense strijdkrachten heeft gisteravond op zijn Telegram-kanaal aangekondigd dat Rusland zijn invasie van Oekraïne voortzet. Tijdens een lucht-grondoffensief werden militaire en civiele vliegvelden, militaire checkpoints, luchtverdedigingsfaciliteiten, belangrijke kritieke infrastructuur, nederzettingen en eenheden in verdedigingsgebieden beschoten.

In het gebied van Polissia probeerden Russische troepen een pontonbrug over de rivier de Irpin te bouwen om het offensief op Kiev te kunnen voortzetten. Een poging om de stad Irpin, een voorstad van Kiev, in te nemen, werd afgeslagen. Oekraïense troepen zijn er opnieuw in geslaagd Russische uitrusting te vernietigen.

Sinds middernacht zijn er klaarblijkelijk veel bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen opgestegen van de Krim richting Oekraïne. De hoofdstad Kiev, de steden Mykolayiv en Cherson in het zuiden en Charkov in het oosten zouden volgens het Oekraïense agentschap Unian tot de doelwitten behoren. Rond 02.00 uur zouden de troepen aanvankelijk hun bewegingen in het noordwesten van Kiev naar de hoofdstad hebben stopgezet.

Het Oekraïense leger vecht daar terug met grond- en luchttroepen, zei adviseur van het hoofd van het kantoor van de Oekraïense president, Oleksiy Arestovich, tijdens een briefing. Dienovereenkomstig zouden drie raketten zijn afgevuurd in de richting van Kiev. Geen van deze informatie is onafhankelijk geverifieerd.

Volgens Arestowitsch waren er pogingen van het Russische leger om het stadscentrum in Charkov in het oosten van Oekraïne binnen te dringen. Elf Russische schepen varen in de zee bij Odessa. In de Zuid-Oekraïense stad Mariupol zijn er geen problemen. De stad Berdiansk daarentegen werd ingenomen door Rusland - er was daar geen Oekraïens leger. Volgens Arestovich sloten meer dan 100.000 reservisten zich dit weekend aan bij het Oekraïense leger.

Ondertussen zullen centrale distributiepunten voor voedsel worden opgezet in Kiev en andere Oekraïense steden. Het Oekraïense ministerie van Infrastructuur heeft aangekondigd hieraan samen te werken met het ministerie van Economische Zaken. Er zijn echter nog steeds problemen met de logistiek, meldt het bureau Ukrinform. Het ministerie schreef dat alle af- en toegangswegen in beheer zijn van Oekraïne. Dit kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Ook wordt er gewerkt aan het opzetten van zogenaamde groene corridors, die volgens het ministerie bedoeld zijn om het goederenverkeer te waarborgen.