Zwitserland besluit om toch het Russische kapitaal te bevriezen

De Zwitserse bondspresident Ignazio Cassis bracht onverwachts een mogelijke bevriezing van Russisch kapitaal ter sprake. Het is "zeer waarschijnlijk" dat de Federale Raad maandag tijdens zijn buitengewone vergadering zal beslissen om de Russische tegoeden in Zwitserland te bevriezen, zei Cassis op televisie na een bericht van het Zwitserse persbureau SDA. De mogelijkheid om Poetin sancties op te leggen moet ook worden overwogen. Bij de uiteindelijke beslissing over een kapitaalbevriezing zal zeker rekening worden gehouden met de Zwitserse neutraliteit.

Update 16.00 uur: Zwitserland heeft besloten de EU-sancties tegen Rusland over te nemen. Dat betekent onder meer dat tegoeden van Russische bedrijven en personen, onder wie president Vladimir Poetin, worden geblokkeerd vanwege de inval in Oekraïne.

President Ignazio Cassis spreekt van een 'unieke en moeilijke' stap waar zorgvuldig over moest worden nagedacht omdat Zwiserland vast wil houden aan zijn neutraliteit. Door twee sanctiepakketten over te nemen, wil het land laten zien solidair te zijn met Oekraïne.

Eerdere berichtgeving:

Kort daarvoor had Cassis, daarbij verwijzend naar de neutraliteit van zijn land, gezegd dat Zwitserland geen sancties zou opleggen ondanks de Russische inval in Oekraïne. Zwitserland is een bijzonder belangrijk financieel centrum voor Russen. Volgens cijfers van de Nationale Bank stonden vorig jaar Russische activa ter waarde van ongeveer CHF 15 miljard (14,5 miljard EUR) op Zwitserse rekeningen. Elk jaar zullen er miljarden meer naar Zwitserland stromen. Oligarchen zoals Poetins vriend Gennady Timchenko wonen daar.