Poetin zet Russische nucleaire strijdkrachten op scherp, VS en Navo reageren

De Russische president Vladimir Poetin heeft de nucleaire strijdkrachten van zijn land op scherp gezet vanwege de spanningen met het Westen over de oorlog in Oekraïne. Dat maakte hij bekend tijdens een bijeenkomst met zijn topadviseurs. NAVO-leden hebben "agressieve verklaringen" afgelegd, zei hij, blijkbaar verwijzend naar de harde financiële sancties tegen Rusland en hemzelf.

“Westerse landen treden niet alleen op economisch gebied onvriendelijk op tegen ons land. Ik heb het over de onwettige sancties die iedereen goed kent. Maar de topfunctionarissen van de leidende NAVO-landen leggen ook agressieve verklaringen af tegen ons land”, aldus Poetin.

Update 16.15 uur: De Amerikaanse ambassadeur bij de VN heeft de Russische president Vladimir Poetin ervan beschuldigd het conflict op een onaanvaardbare manier te hebben laten escaleren door de Russische nucleaire strijdkrachten alert te houden.

In een eerste reactie uitte NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zijn bezorgdheid over het besluit van Kremlin-chef Vladimir Poetin om de afschrikwapens van de kernmacht in een speciale alarmfase te zetten. "Het laat zien hoe ernstig de situatie is en waarom we echt samen moeten staan (...)", zei hij in een BBC-interview. Hij gaf aanvankelijk geen informatie over een mogelijke reactie van de NAVO op de aankondiging van Poetin. 

De Amerikaanse regering stelt dat Rusland nooit door de NAVO is bedreigd. Het feit dat president Vladimir Poetin nu de nucleaire strijdkrachten op scherp heeft gezet, volgt een patroon, zegt woordvoerster van het presidentieel bureau in Washington, Jen Psaki. Poetin construeert gevaren die niet bestaan om de Russische agressie te rechtvaardigen. "We zullen dat tegengaan", zegt Psaki. "We hebben de mogelijkheid om onszelf te verdedigen."

Eerdere berichtgeving: