294 Afghanen met eindbestemming Nederland komen aan in Pakistan

De afgelopen dagen zijn 294 Afghanen met eindbestemming Nederland over land aangekomen in Pakistan. Het gaat om personen en gezinnen waarvan niet iedereen beschikt over geldige reisdocumenten. De Pakistaanse autoriteiten hebben voor deze specifieke groep een uitzondering gemaakt en toestemming gegeven via dat land naar Nederland te reizen.

Diplomatiek overleg
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken: “Het is ingewikkeld om mensen zonder paspoort te helpen met overkomst vanuit Afghanistan naar Nederland. Mede met dank aan de Pakistaanse autoriteiten is dat nu voor deze groep gelukt. Het kabinet blijft zich onverminderd inspannen om Afghanen die daarvoor in aanmerking komen, naar Nederland over te brengen.”

Toestemming
De voorbereidingen voor deze operatie zijn gestart in oktober. Na intensief diplomatiek overleg kreeg Nederland het aanbod van Pakistan om een lijst in te dienen met Afghanen die voor overbrenging naar Nederland in aanmerking kwamen, maar niet beschikten over geldige reisdocumenten. Na toestemming van betrokkenen, heeft het ministerie de namen in november aangeleverd bij de Pakistaanse autoriteiten. Na een telefonisch overleg van minister Hoekstra met zijn Pakistaanse ambtgenoot en tijdens een recent bezoek van de secretaris-generaal Paul Huijts aan Pakistan kwam er groen licht.

Operatie
Zodra de officiële toestemming was gegeven, zijn de betrokken Afghaanse families door het ministerie van Buitenlandse Zaken geïnformeerd en van instructies voorzien. In de dagen van 19 tot en met 23 februari zijn zij met hulp van de Nederlandse ambassade de grens overgestoken. In Pakistan worden ze opgevangen door de Nederlandse ambassade in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie. De Nederlandse regering zet zich in om deze groep zo snel mogelijk naar Nederland door te laten reizen. Over wanneer en hoe dat gebeurt, volgt nadere informatie.

Charter
De groep bestaat uit enkele Nederlandse ingezetenen, Afghanen die als tolk of in een andere functie hoog profiel werkzaamheden voor Nederland in een internationale militaire of politiemissie hebben uitgevoerd, Afghaanse ngo-medewerkers die vallen onder de speciale voorziening zoals omschreven in de Kamerbrief van 11 oktober en leden van hun kerngezinnen. In januari kreeg Nederland al voor een eerste groep van 35 Afghanen toestemming van de Pakistaanse autoriteiten om hen zonder geldige reisdocumenten het land in te laten reizen. De meeste van hen konden afgelopen vrijdag met een Duitse charter via Hannover naar Nederland reizen.

Het is vooralsnog niet mogelijk om andere Afghanen zonder paspoort te helpen die in aanmerking komen voor overbrenging naar Nederland. De Nederlandse regering blijft zoeken naar oplossingen hiervoor en raadt mensen in de tussentijd aan waar mogelijk een paspoort aan te vragen. Hoeveel Afghanen nog in aanmerking komen voor overbrenging naar Nederland, is niet precies te zeggen omdat er nog toetsing plaatsvindt bij verschillende onderdelen van de Nederlandse overheid.