OekraÔense president: 'tevergeefs naar Poetin gebeld', VN komt vannacht bijeen

Met het oog op een dreigende Russische invasie in Oost-Oekraïne, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy dat hij woensdag tevergeefs zijn Russische collega Vladimir Poetin heeft gebeld.

"Vandaag heb ik het initiatief genomen om een telefoontje te plegen met de president van de Russische Federatie. Het resultaat: stilte", zei Zelenskyy in een toespraak tot zijn volk. 

President Volodymyr Zelenskyy deed ook een dramatische oproep in het Russisch aan de burgers van het buurland in Kiev. "Deze stap kan het begin zijn van een grote oorlog op het Europese continent", waarschuwde hij in een videoboodschap die 's nachts werd gepubliceerd. "Willen de Russen oorlog? Het antwoord hangt alleen af van jullie, de burgers van de Russische Federatie!".

Eerder gaf het Kremlin aan dat de separatisten in Oost-Oekraïne Rusland om 'hulp' hadden gevraagd bij 'het afweren van agressie' door het Oekraïense leger. 

Naar aanleiding van het verzoek van de Oekraïense separatisten om hulp van Rusland heeft Kiev opnieuw een beroep gedaan op de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het machtigste VN-orgaan is nu voor de tweede keer na maandag gevraagd om een spoedvergadering te beleggen, schreef de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, op Twitter. Officieel kunnen alleen leden van de 15-koppige raad verzoeken om vergaderingen.

Diplomatieke kringen hebben het Duitse persbureau laten weten dat de vergadering van het machtigste VN-orgaan vannacht moet plaatsvinden na een overeenkomstig verzoek van Kiev. De aangegeven tijd was 3.30 uur CET. De Veiligheidsraad kwam dinsdagavond al in New York bijeen, na de erkenning van de twee Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten. Op de komende vergadering van de 15-koppige raad zou volgens diplomaten ook over een resolutie kunnen worden gestemd.