Separatisten Oost-Oekraïne vragen Poetin om steun

Separatistische leiders in Oost-Oekraïne hebben de Russische president Vladimir Poetin om militaire hulp gevraagd. De hoofden van de Volksrepublieken Loehansk en Donetsk hebben brieven geschreven waarin ze om assistentie vragen om aanvallen van het Oekraïense leger af te weren, vertelde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov woensdagavond aan het Interfax-agentschap. Poetin heeft militaire hulp toegezegd. Dat kan er binnenkort toe leiden dat Russische en Oekraïense soldaten weer voor het eerst tegenover elkaar staan in het conflict dat al acht jaar aan de gang is.

Maandag erkende Poetin de separatistische gebieden als onafhankelijke staten. Ooggetuigen meldden in de media en blogs dat de Russische soldaten zich toen al in het conflictgebied bevonden. De Russische leiding sprak dat tegen. De separatisten gaven aanvankelijk aan dat ze zelf voor de veiligheid wilden zorgen. Na de erkenning van de "Volksrepublieken" door de Federatieraad in Moskou had Poetin uit voorzorg al toestemming gekregen voor de inzet van Russische strijdkrachten in het buitenland.

Het Russische staatsagentschap Tass publiceerde de brieven van de leiders van de "Volksrepublieken" waarin ze om hulp van Rusland vragen om slachtoffers onder de vreedzame bevolking en een humanitaire ramp in de regio te voorkomen. Tegelijkertijd bedankten ze Poetin voor de erkenning van hen als onafhankelijke staten. Volgens de separatisten is er nu militaire agressie door de Oekraïense strijdkrachten, waarbij infrastructuur wordt vernietigd, inclusief scholen en kleuterscholen. "De acties van het regime in Kiev getuigen van de weigering om de oorlog in Donbass te beëindigen", aldus de brief.

Oekraïne weigert oorlog te voeren met Donbass (de in Oekraïne gebruikte omschrijving van Donetsk en Loehansk tesamen). Ze ziet Rusland als een agressor en heeft in het hele land de noodtoestand uitgeroepen. Het Westen beschuldigt Poetin van het schenden van het internationaal recht. De EU en de VS hebben Rusland verregaande sancties opgelegd. Volgens westerse bronnen heeft Rusland ongeveer 150.000 soldaten verzameld aan de grens met Oekraïne.