Trump 'prijst' Poetin voor zijn aanpak van Oekraïne

De erkenning door Rusland van de separatistische gebieden in Oost-Oekraïne heeft wereldwijd tot veel kritiek geleid. Donald Trump ziet de kwestie anders. De voormalige Amerikaanse president omschrijft de acties van Kremlin-chef Poetin als 'slim' en 'briljant'.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft voor opschudding gezorgd door zijn lof uit te spreken voor de acties van Vladimir Poetin tegen Oekraïne.

In een podcast met conservatieve moderator Buck Sexton beschreef de 75-jarige Republikein hoe hij de dag ervoor op televisie de toespraak van Poetin had gezien waarin hij de zelfverklaarde 'Volksrepublieken' van Loehansk en Donetsk erkende. "Ik zei: 'Dit is geweldig.' Poetin verklaart een groot deel van Oekraïne onafhankelijk. Oh, dat is prachtig. Ik zei: 'Hoe slim is dat?'", zei Trump.

Verwijzend naar het sturen van Russische soldaten die 'de vrede moeten bewaren' in Oost-Oekraïne, zei de ex-president: "Het is de sterkste vredesmacht die ik ooit heb gezien. Er waren meer tanks aanwezig dan ik ooit heb gezien."

Trump, die tijdens zijn ambtstermijn door critici ervan beschuldigd werd 'te dicht bij Poetin te staan', beschreef de Russische president  als 'zeer slim' in de podcast. "Ik ken hem heel goed. Heel, heel goed." Trump zei ook dat als hij en niet zijn opvolger Joe Biden nu president zou zijn geweest, de crisis in Oekraïne nooit zou zijn gebeurd. "Het zou ondenkbaar zijn."

De aankondigingen van Poetin hebben harde internationale kritiek uitgelokt en de vrees doen rijzen voor een bloedige oorlog in Europa. De VS en de Europese Unie reageerden dinsdag met sancties tegen Rusland.

Update 16.00 uur: Via de submit van RvLaak een YouTube filmpje ontvangen dat de uitspraken van Trump nader toelicht.