Ecuador: grote olielekkage in Amazone regenwoud 'had voorkomen kunnen worden'

Meer dan een miljoen liter olie is in het Amazone-regenwoud in Ecuador terechtgekomen nadat op 28 januari een pijpleiding scheurde. Het bedrijf dat de pijpleiding beheert, zei dat deze was beschadigd door vallend gesteente, naar beneden gekomen door erosie en hevige regen, en beweerde dat het incident "niet kon worden voorzien". Maar daar is niet iedereen het mee eens.

De pijpleiding, die wordt beheerd door het particuliere bedrijf OCP, bevindt zich in Ecuador, op de grens van de provincies Napo en Sucumbíos. Het equivalent van 6.300 vaten olie - meer dan een miljoen liter - stroomde in de nabijgelegen rivieren de Coca en de Napo. Het weglekken van de olie heeft gevolgen gehad voor 21.000 vierkante meter en de bewoners van het Cayambe-Coca-reservaat, een beschermd gebied.

De inheemse gemeenschappen leven op de rivieren Coca en Napo. We hebben het over 27.000 mensen, Quechuas. Ze drinken het water uit de rivieren. Ze baden in de rivieren. Ze reizen op de rivieren. Ze eten voedsel dat uit de rivieren komt. En dat is allemaal aangetast.

Op 28 januari verklaarde OCP dat zijn pijpleiding was beschadigd door vallend gesteente in een incident dat "niet kon worden voorzien". De oliedoorvoer in het gebied was echter al in december 2021 opgeschort vanwege de bodemerosie die volgens OCP het probleem had veroorzaakt. Zowel OCP als PetroEcuador hadden omleidingen in hun pijpleidingen ingebouwd.

Honderden olielekkages in de afgelopen jaren
Bovendien zijn er al eerder in het gebied andere olielekkages geweest, in verschillende mate van ernst. In april 2020 werden beide Ecuadoriaanse pijpleidingen op dezelfde plaats beschadigd, waardoor meer dan 15.000 vaten olie verloren gingen. In mei 2013 kwam het equivalent van 11.000 vaten enkele kilometers verder weg vrij. In februari 2009 werd op dezelfde plaats het equivalent van ongeveer 14.000 vaten gemorst.

Dit zijn niet de enige gevallen - volgens verschillende bronnen zijn er de voorbije jaren honderden olielekken geweest in Ecuador.

Volgens de Confederatie van Inheemse Volken van Ecuador zijn er "elke week meer dan twee olielekkages in het Amazonegebied", dat komt neer op meer dan honderd lekkages per jaar. Een onderzoek van de Ecuadoriaanse website Plan V bevestigt dit cijfer en voegt eraan toe dat "tussen 2015 en juni 2021, 899 olielekken zijn geregistreerd". NGO Amazon Frontlines zegt: "Volgens het Ecuadoraanse Ministerie van Milieu werden tussen 2005 en 2015 in Ecuador meer dan 1.169 olielekken officieel gemeld, waarvan 81% in het Amazonegebied plaatsvond."

De gescheurde pijpleiding op 28 januari j.l.:

Beelden gemaakt met een drone waarop te zien is hoe de gelekte olie naar de Coca rivier stroomt op 29 januari j.l.:

Ophoping van olie langs de kant van de Coca-rivier op 3 februari j.l., de inheemse bevolking blijft het water gebruiken wegens gebrek aan andere waterbronnen: