China sanctioneert VS-bedrijven wegens wapenverkoop aan Taiwan

De Chinese regering heeft sancties opgelegd aan twee Amerikaanse wapenbedrijven voor de verkoop van wapens aan Taiwan. Het is de eerste keer dat Amerikaanse bedrijven in het kader van de 'anti-sanctions act' met sancties worden geconfronteerd.

Peking legt sancties op aan de Amerikaanse defensiebedrijven Lockheed Martin en Raytheon Technologies wegens wapendeals met Taiwan. Beide ondernemingen zijn reeds lang betrokken bij de verkoop aan "China's Taiwanese regio". Dit werd verklaard door een woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, zonder evenwel bijzonderheden te verstrekken over de aard van de strafmaatregelen en de tenuitvoerlegging ervan. De regering in Peking had al eerder gedreigd met strafmaatregelen tegen de wapenbedrijven in 2019 en 2020.

Tot de sancties is besloten in reactie op een wapendeal tussen de twee Amerikaanse bedrijven en Taiwan. In februari hebben de twee wapenbedrijven wapens ter waarde van 100 miljoen dollar aan Taiwan verkocht. Deze overeenkomst ondermijnt China's veiligheidsbelangen, de betrekkingen tussen China en de VS "alsmede de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan", aldus het land op een persconferentie.

Voor de eerste keer sancties tegen Amerikaanse wapenbedrijven
Het is de eerste keer dat Amerikaanse defensiebedrijven worden getroffen door strafmaatregelen in het kader van China's nieuwe 'anti-sanctions act'. Peking heeft de wet afgelopen zomer aangenomen als reactie op sancties van de VS tegen Chinese bedrijven. Het communistische leiderschap kan daardoor buitenlandse bedrijven straffen als zij sancties naleven van de EU of de VS, die bijvoorbeeld zijn opgelegd als strafmaatregel voor de mensenrechtenschendingen in China.

Peking beschouwt het autonome eiland Taiwan als een afgescheiden provincie die eigenlijk tot de Chinese staat behoort. In de afgelopen twee jaar heeft China de militaire en diplomatieke druk op het eiland voor het Chinese vasteland opgevoerd. De Taiwanese regering benadrukt altijd dat zij vrede wil, maar dat zij het eiland zullen verdedigen in geval van een aanval. China beschouwt Taiwan als het belangrijkste en gevoeligste pijnpunt in zijn betrekkingen met de VS. Hoewel de VS geen wapens aan China verkopen, zijn zij op grond van een wet uit 1979 verplicht Taiwan middelen tot zelfverdediging te verschaffen.