Frankrijk probeert te bemiddelen in Rusland-Oekraïne crisis

Gezien de gevechten in Oost-Oekraïne blijven voortduren heeft Frankrijk een nieuwe poging ondernomen om verdere escalatie bij de zogenoemde frontlijn in de Donbass-regio in te dammen. In tegenstelling tot wat eerder was aangekondigd, willen Rusland en Wit-Rusland nu de gezamenlijke militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne voortzetten.

De Franse president Macron heeft opnieuw gebeld met de Russische president Poetin en de Oekraïense president Zelenskyy. Zelenskyy zei na het gesprek dat Macron  voorstander was van vredesbesprekingen binnen de trilaterale contactgroep, die bestaat uit Oekraïne, Rusland en de OVSE. Door het Elysée werd gezegd dat Macron en Poetin hadden afgesproken om een diplomatieke uitweg uit de crisis te zoeken. Het Kremlin liet daarna weten dat Poetin aan Macron had verteld dat provocaties door Oekraïne hadden geleid tot een escalatie in de Donbass-regio.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, OVSE, heeft voor morgen een speciale bijeenkomst belegd. Dat heeft Polen, het land van het huidige OVSE-voorzitterschap, bekendgemaakt. De grens van Polen met buurland Oekraïne is ook de buitengrens van de EU. Warschau had halverwege de maand al aangekondigd dat het zich voorbereidde op vluchtelingen uit Oekraïne.

In München eindigde om 12.00 uur de Veiligheidsconferentie, die in het teken stond van de crisis aan de grens met Oekraïne. De afgelopen dagen hebben vertegenwoordigers van westerse landen hun steun aan Oekraïne betuigd en Rusland met consequenties gedreigd. De Europese landen verzekerden Oekraïne van meer economische hulp.

Rusland en Wit-Rusland zetten militaire oefeningen voort
Vanwege de spanningen in het conflict willen Rusland en Wit-Rusland de gezamenlijke militaire oefeningen voortzetten. Dat heeft het Wit-Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt. Als onderdeel van de oefeningen werd een groot contingent Russische troepen ingezet in Wit-Rusland, dat in het noorden grenst aan Oekraïne. De grote manoeuvre zou oorspronkelijk vandaag eindigen. Volgens de NAVO zijn ongeveer 30.000 Russische soldaten gestationeerd in Wit-Rusland, dat grenst aan het noorden van Oekraïne.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken waarschuwde op CNN-televisie dat het voortzetten van militaire manoeuvres de spanningen verder zou doen oplopen. Tegelijkertijd verklaarde Blinken dat de Amerikaanse president Biden het Russische staatshoofd Poetin nog een ontmoeting had aangeboden en bereid was om op elk moment en in elke vorm in gesprek te gaan met Poetin.

Oplopend aantal schendingen van het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne
In het oosten van Oekraïne zijn er ondertussen berichten over toenemende agressie. De opstandelingen en het Oekraïense leger beschuldigden elkaar van nog meer aanvallen. Het persbureau Reuters meldt dat er meerdere explosies zijn gehoord in de stad Donetsk. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa meldde recent meer dan 1.500 schendingen van het staakt-het-vuren.  Naar eigen zeggen zal Rusland tienduizenden mensen uit Oost-Oekraïne opvangen. De opstandelingen hadden de burgers opgeroepen het gebied te verlaten.