Finse ijshockeyers eindelijk olympisch kampioen na zege op Russen

Voor het eerst in de historie heeft Finland zich laten kronen tot olympisch kampioen in het ijshockey. In het Beijing National Indoor Stadium werd de droom na twee zilveren en vier bronzen medailles eindelijk waarheid voor de Finnen, die het opnamen tegen de Russische ploeg.

Regerend kampioen Rusland kwam na dik zeven minuten al op voorsprong dankzij Mikhail Grigorenko, die op aangeven van Nikita Nesterov en Nikita Gusev de Finse goalie Harri Säteri verschalkte. Finland gaf echter bepaald niet op en na dik drie minuten in de tweede periode stelde Hannes Björninen teamgenoot Ville Pokka in staat de gelijkmaker achter goalie Ivan Fedotov te werken.

De rest van de tweede periode werd stevig uitgespeeld, maar een goal leverde het niet op. In de derde periode was dat anders: al na 31 seconden was het Marko Anttila die Björninen bediende en hem in staat stelde Finland op 2-1 te zetten. De Russen vielen daarna nog aan, maar een échte dreiging kwam er niet meer en dus kon in Finland de champagne ontkurkt worden na zo'n zeven decennia van proberen om goud te winnen.

Een dag eerder had Slowakije ook al voor geschiedenis gezorgd: in de strijd om brons won de ploeg van de 17-jarige MVP Juraf Slafkovsky met 4-0 van Zweden, waardoor het ijshockeygekke land eindelijk haar eerste olympische medaille pakte.