Toch nog olympisch goud voor Groot-Brittannië dankzij curlingdames

Groot-Brittannië sluit de Olympische Spelen van Beijing tóch nog af met een gouden medaille. Op de allerlaatste dag kwam de damesploeg in het curling in actie in de finale tegen Japan en dat leverde succes op voor de voor Groot-Brittannië uitkomende Schotse ploeg.

Skip Eve Muirhead trad met Hailey Duff, Jennifer Dodds en Vicky Wright aan tegen de Japanse skip Satsuki Fujisawa en haar teamgenotes Yurika Yoshida, Yumi Suzuki en Chinami Yoshida. Het werd een tamelijk eenzijdige finale, waarin Fujisawa en haar team de nodige fouten maakten, na zes ends stond het 4-2 voor de Britse dames.

In het zevende end viel de genadeslag: een perfect geplaatste steen van de ploeg van Muirhead zorgde ervoor dat niet Japan één punt, maar Groot-Brittannië vier punten pakte. Die klap kwamen Fujisawa en haar team niet meer te boven en nadat de Britse dames in het negende end nog twee punten pakten gaven ze het op: 10-3.

In het duel om brons, een dag eerder, speelde de Zweedse ploeg van Anna Hasselborg tegen de regerend tweevoudig wereldkampioenen uit Zwitserland, skip Silvana Tirinzoni en haar team. Met een double in het vierde end en een triple in het zesde end kwam Zweden op 6-2, waarna de volgende twee ends voor beide ploegen twee punten opleverden: 8-4.

Het negende end werd nog even spannend, want een klein foutje van Hasselborg zorgde ervoor dat Zwitserland niet één, maar drie punten pakte: 8-7. In het tiende end had Zweden zo echter wel de laatste steen en die benutten ze perfect: 9-7 voor de Zweedse ploeg, vier jaar geleden nog goed voor olympisch goud.