Masi treedt af, FIA hervormt wedstrijdleiding

Michael Masi treedt af als wedstrijdleider, zo bevestigt FIA-president Mohammed Ben Sulayem. De FIA heeft een volledig plan opgesteld dat een herhaling als de veelbesproken finale in Abu Dhabi voortaan moet voorkomen.

De positie van Masi stond onder druk na de seizoensfinale in Abu Dhabi. De coureurs op een ronde achterstand mochten de safetycar in eerste instantie niet inhalen, maar de wedstrijdleiding besloot dit uiteindelijk toch toe te laten. Hiermee kon Max Verstappen op verse banden Lewis Hamilton in de laatste ronde passeren en zodoende zijn eerste wereldtitel in de wacht slepen.

Als gevolg hiervan is Masi niet langer actief als wedstrijdleider. Wel lijkt hij een andere rol binnen de FIA te vervullen. "Hij had een zeer uitdagende baan als wedstrijdleider na het opvolgen van Charlie Whiting, en zal een nieuwe positie binnen de FIA aangeboden krijgen" verklaarde Ben Sulayem. De FIA liet niet weten welke functie Masi zal bekleden.

Daarnaast introduceert de FIA een nieuw systeem om de taken van de wedstrijdleiding eenvoudiger te maken. "Er zal een Virtual Race Control Room komen, vergelijkbaar met de VAR in het voetbal. Dit wordt gepositioneerd in een van de FIA-kantoren als back-up buiten het circuit. Deze zal voortdurend in contact staan met de wedstrijdleiding en helpen met het toepassen van de sportieve regelementen met behulp van de modernste technologieën" legt de FIA-president uit.

Tevens zal het radioverkeer tussen de teams en de wedstrijdleiding niet langer worden uitgezonden. De FIA wil hiermee druk ontnemen bij de wedstrijdleiding wat de beslissingen ten goede moet komen. Het zal nog steeds mogelijk zijn de wedstrijdleiding vragen te stellen, ditmaal volgens een nieuw proces dat binnenkort bekend zal worden. Verder zal het ontdoen van een ronde achterstand opnieuw bekeken worden. De FIA heeft aangegeven deze nieuwe regelementen voor de start van het komende seizoen te presenteren.

Het nieuwe managementteam komt vanaf de eerste wintertest in Barcelona in actie. Niels Wittich en Eduardo Freitas treden wisselend op als wedstrijdleider, geassisteerd door Herbie Blash als permanente senior adviseur. Ben Sulayem hoopt met het nieuwe actieplan een stap vooruit te zetten: "Met dit plan hopen wij vooruitgang te boeken. Zonder de scheidsrechters is er geen sport. Steun en respect voor de wedstrijdleiding is essentieel voor de FIA".