Kunstschaatstiener bezwijkt onder enorme druk, Van Zundert 18e

Het kunstschaatsen bij de vrouwen op de Olympische Spelen van Beijing is donderdag afgesloten met de vrije kür, twee dagen nadat de dames de korte kür afwerkten. Alle ogen waren gericht op de 15-jarige Russische Kamila Valieva, hét verhaal van de Spelen in verband met een positieve dopingtest.

Na de korte kür ging Valieva aan de leiding, dus zij mocht donderdag ook als laatste in actie komen. De strijd om de medailles werd geopend door de Russische Alexandra Trusova, die met haar totaal uitkwam op 251,73 punten. Ze werd gevolgd door de Japanse Kaori Sakamoto, die met haar vrije kür uitkwam op een totaal van 233,13 punten en daarmee op weg leek naar plek vier, achter het geheel Russische podium.

De voorlaatste rijdster was wereldkampioene Anna Shcherbakova, wederom uit Rusland, die net als Trusova een prachtige vrije kür op het ijs toverde. Het leverde haar een totaalscore van 255,95 punten en de leiding op, waarna het aan Valieva was. Dat ging echter helemaal fout: de ene na de andere sprong mislukte en met 224,09 punten kwam de tiener, die onder voorbehoud mee mocht doen, zelfs niet op het podium.

Valieva werd vierde, waardoor het IOC in elk geval gered lijkt: het podium zal in principe niet veranderen, met goud voor Shcherbakova, zilver voor Trusova en brons voor Sakamoto. Lindsay van Zundert reed een prima vrije kür en schoof van de 22e plek op naar de uitstekende 18e positie.