Olympische curlingfinale wordt herhaling van WK-finale

Op de Olympische Spelen in Beijing is het curlingtoernooi bij de mannen richting een einde aan het gaan. Donderdag werden de halve finales afgewerkt, vrijdag staat de strijd om brons op het programma en zaterdag wordt om 07.05 uur de finale gespeeld.

De Britse ploeg van skip Bruce Mouat nam het in de halve finales op tegen de Amerikaan John Shuster en zijn ploeg, de regerend kampioenen en in 2006 goed voor brons. Shuster en co pakten in het tweede end een 2-0 voorsprong, maar de Schotten sloegen in het derde end terug met drie punten: 3-2.

In de twee ends daarna wisten beide ploegen twee punten te scoren, 5-4 voor de Britse ploeg. In het negende en voorlaatste end nam Shuster een gok: hij gaf één punt op, maar kon zo in het laatste end wel de laatste steen spelen. Dat leverde echter niet genoeg op: de Britten maakten het af en wonnen met 8-4.

De andere halve finale ging tussen de teams van de Zweedse grootheid Niklas Edin, vijfvoudig wereldkampioen en goed voor zilver in Pyeongchang, en de Canadees Brad Gushue, die in 2006 olympisch goud veroverde. De twee teams werkten zich naar 1-1, waarna Zweden in het vierde end en Canada in het vijfde end twee punten scoorde: 3-3.

Twee ends leverden vervolgens geen score op, tot Edin en zijn team in het achtste end op voorsprong kwamen: 4-3. In het tiende end maakten ze het af en pakten ze met 5-3 de winst, waardoor de WK-finale van vorig jaar herhaald zal worden in de strijd om olympisch goud: Edin versloeg Mouat in de WK-finale.