IJshockeysters Canada en VS wéér in olympische finale

Net als bij vijf van de zes eerdere olympische ijshockeytoernooien bij de vrouwen gaat de finale tussen de VS en Canada. De twee absolute grootmachten bij de vrouwen wonnen maandag zonder overdreven moeite hun halve finales op de Spelen in Beijing.

Canada nam het op tegen Zwitserland en dat werd niet bijster boeiend: na een dikke tien minuten stond het al 5-0 voor de viervoudig kampioen. Zwitserland deed vervolgens zowaar wat terug met twee goals, maar spannend werd het nooit: Canada liep uit naar 7-2 en na de 7-3 werd het gewoon afgemaakt naar een eclatante 10-3 overwinning.

De Amerikaanse ploeg het meer tijd nodig met het stugge Finland, de voornaamste kandidaat voor brons, zoals gewoonlijk. Cayla Barnes opende de score na 23 minuten, een kwartier later maakte Hilary Knight de 2-0 en via Hayley Scamurra werd het 3-0. Suski Tapani deed nog wel iets terug in de slotminuut, hoewel Abby Roque de eindstand nog op 4-1 zette.

Finland en Zwitserland spelen woensdag om 12.30 uur Nederlandse tijd om het brons, donderdag om 05.10 uur beginnen Canada en de VS aan de strijd om goud.