Vanaf 25 februari; horeca en cultuur normaal open, alleen 1G bij evenementen

Het kabinet is van plan om de meeste coronamaatregelen per volgende week vrijdag af te schaffen. Dat blijkt uit berichtgeving van de NOS. Vanaf vrijdag 25 februari moeten alleen nog de basismaatregelen van kracht blijven. 

Met de versoepelingen gaat het kabinet verder dan de adviezen van het OMT. Nederland zou hiermee bijna helemaal van het slot gaan.

Vanaf volgende week vrijdag hoeven mensen géén coronatoegangsbewijs meer te laten zien om een restaurant of museum te bezoeken. De pas moet alleen nog gebruikt worden wanneer het écht toegevoegde waarde heeft. Voor reizen naar het buitenland kan het wel zo zijn dat het coronatoegangsbewijs nog gebruikt moet worden. Landen mogelijk namelijk zelf hun inreisvoorwaarden opstellen.

Vanaf 25 februari gaat voor festivals en evenementen de 1-G maatregel gelden. Bezoekers moeten zich dan laten testen voor ze naar binnen mogen. Toegang is dan alleen mogelijk met een negatieve testuitslag.

Ook moeten er versoepelingen komen voor de horeca en de cultuursector. Kroegen, restaurants, musea en poppodia mogen vanaf aanstaande vrijdag eerst tot 01.00 's nachts weer de deuren openen. Vanaf volgende week kunnen ze weer hun ''oude'' sluitingstijden aanhouden. 

Morgenavond om 19.00 uur geeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid een persconferentie over de versoepelingen. Voor het eerst zal premier Mark Rutte daar niet bij aanwezig zijn.

De geplande versoepelingen kunnen doorgaan met de zegen van het OMT nu Nederland de omikronpiek voorbij is. Ook hoeven mensen vanaf aankomende vrijdag na een besmetting niet meer standaard zeven dagen in isolatie. Wie 24 uur klachtenvrij is, kan na vijf dagen weer op pad.