Schansspringers strijden tot slotsprong om olympisch goud in landenwedstrijd

Op de Olympische Spelen in Beijing is het schansspringen maandag alweer afgesloten. De laatste wedstrijd op de schans van Zhangjiakou was de landenwedstrijd op de grote schans bij de mannen en dat leverde een zeer spannende strijd om goud op.

Na één ronde stonden de Sloveense favorieten aan de leiding: Lovro Kos en Cene Prevc deden het uitstekend, Timi Zajc en Peter Prevc hielden redelijk stand. Oostenrijk volgde op niet al te grote afstand met Stefan Kraft, Daniel Huber, Jan Hörl en Manuel Fettner, op de voet gevolgd door de Noren Halvor Egner Granerud, Daniel André Tande, Robert Johansson en Marius Lindvik - uitgerekend Lindvik, de kersvers olympisch kampioen, sprong matig. Duitsland, Japan en Polen waren ook nog niet compleet uitgeschakeld in de strijd om eremetaal.

In de finaleronde wist Kraft te openen door Oostenrijk naar de leiding te springen, voorbij het Slovenië van Kos. Noorwegen behield de derde plek, Piotr Zyla wipte Polen over Japan en Duitsland naar plek vier, binnen bereik van Noorwegen. Namens Slovenië sloeg Cene Prevc gelijk weer terug, hij deed het beduidend beter dan Huber namens Oostenrijk. Noorwegen behield met Tande de derde plek, Stephan Leyhe pakte voor Duitsland plek vier weer terug, voor Japan en Polen, die plek vijf deelden.

Het bleef razendspannend, want Hörl sprong Oostenrijk dan weer nipt voorbij Slovenië, waar Zajc niet geweldig sprong. Johansson hield Noorwegen op plek drie, maar dankzij Markus Eisenbichler zat Duitsland er nu vlak bovenop - de rest streed om plek vijf. Zo ging het in de laatste groep springers nog om vier man: Karl Geiger voor Duitsland, Lindvik voor de Noren, Peter Prevc namens Slovenië en Fettner die al dan niet het goud binnen kon gaan springen voor de Oostenrijkse ploeg.

Met Japan aan de leiding begon de strijd om de medailles tussen de top-4. Geiger sprong keurig en dat was genoeg voor een medaille: Lindvik kreeg het niet voor elkaar om Noorwegen voor de Duitsers te houden. Prevc sprong Slovenië naar de leiding en legde de druk zo bij Fettner. De veteraan kon daar echter prima mee omgaan en hij sprong Oostenrijk naar licht verrassend olympisch goud, voor Slovenië en Duitsland.