Olympisch goud voor biatleten Røiseland en Fillon Maillet na overtuigende achtervolging

Op de Olympische Spelen in Beijing, en dan met name in en rond Zhangjiakou, zijn de voorlaatste setjes individuele biatlonmedailles vergeven. Dat gebeurde op de achtervolging, waarin gestart wordt met de uitslag van de sprint en de daarin opgelopen verschillen - het enige van de ruim vierhonderd olympische onderdelen waarin een medailleonderdeel direct invloed heeft op de uitslag van een ander medailleonderdeel.

Vrouwen
Als winnares van de sprint vertrok Marte Olsbu Røiseland uit Noorwegen als eerste, een halve minuut voor de Zweedse Elvira Öberg en met verder alleen de Italiaanse Dorothea Wierer (+0:37) en Lisa Theresa Hauser uit Oostenrijk (+0:47) binnen een minuut. Over de strijd om goud kunnen we eigenlijk vrij kort en duidelijk zijn: Røiseland opende met tien treffers, schoot in staande positie vervolgens één keer mis, maar zag tot en met de finish niemand in haar buurt komen. De vierde wedstrijd in Beijing zat erop voor de Noorse en de teller staat op drie keer goud en één keer brons.

Wierer begon met tien treffers in liggende schietpositie en nam daarmee afstand van Öberg, die één misser liet noteren. Daar kwamen er in de eerste staande schietbeurt nog eens twee bij, waardoor Hauser, de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold (beiden één misser) en de volgende Noorse, Tiril Eckhoff en haar twee missers, langszij konden komen in de strijd om brons. Die strijd om brons bleek zelfs de strijd om zilver te worden, want in de laatste schietbeurt liet Wierer een schijf staan, waardoor Öberg en Tandrevold de Italiaanse konden passeren - Eckhoff en Hauser haakten af.

De snelle Öberg nam gelijk afstand van Tandrevold en ging op weg naar zilver, terwijl de Noorse het brons op leek te halen. Niks was echter minder waar: in de slotfase kwam landgenote Eckhoff voorbij stormen en ineens was het he-le-maal gedaan met Tandrevold. Ze stortte volledig in en in de laatste minuut zakte ze nog weg van de derde naar de veertiende plek, waarna de al gefinishte Røiseland en Julia Simon richting de streep snelden om haar op te vangen en haar ski's uit te trekken.

Mannen
Na zijn goud op de sprint mocht Johannes Thingnes Bø het bal openen, de Noor werd op 25 seconden gevolgd door de Fransman Quentin Fillon Maillet. Op 38 seconden vertrok broer Tarjei Bø, gevolgd door de Rus Maksim Tsvetkov (+0:40) en de Zweden Sebastian Samuelsson (+0:52) en Martin Ponsiluoma (+0:53). Bø begon met vijf treffers in liggende positie, net als Fillon Maillet, maar kwam in de problemen bij de tweede schietbeurt: hij liet twee schijven staan. De Fransman had geluk met de wind en raakte wel alles, waardoor hij de Noor tot op dik tien tellen naderde.

Bij schietbeurt drie herhaalde de situatie zich nog eens: Bø had te maken met windvlagen en schoot drie keer mis, Fillon Maillet had net even rustiger omstandigheden en trof alle schijven. Eduard Latypov uit Rusland, als elfde gestart, stond ook op vijftien treffers en zat inmiddels nog maar tien seconden achter de Fransman, met Lukas Hofer uit Italië op 37 seconden op de derde plek, vlak voor Tarjei Bø. Latypov wist het gat naar Fillon Maillet bijna te dichten richting de vierde schietbeurt, maar daarin trof de Fransman wéér alles, terwijl de Rus een schijf liet staan.

Fillon Maillet ging zo op weg naar het goud, net als op de individuele wedstrijd, terwijl achter hem gestreden werd om zilver. Latypov, Tarjei Bø en Hofer zaten binnen een paar seconden, hoewel de Italiaan snel af moest haken. Bø ging voorbij aan Latypov en ondanks een dappere poging kon de Rus niet meer terugkeren: zilver voor Tarjei Bø, brons voor Latypov.