Den Haag: truckersprotest ontbonden, politie heeft ingegrepen

Zo'n 20 vrachtwagens en verschillende personenauto's hebben de weg tussen het Binnenhof en Malieveld in Den Haag geblokkeerd waardoor de binnenstad potdicht zit. Freedom Convoy Nederland protesteert tegen de coronamaatregelen. Truckers uit heel Nederland worden door de organisatie opgeroepen om zaterdag in de hofstad te demonstreren. De Haagse politie roept op: 'Mijd zoveel mogelijk het centrum als je daar niet per se hoeft te zijn'.

Regio15 meldt: De groep is geïnspireerd door de truckerprotesten in Canada, waar ook steden en bruggen geblokkeerd worden met trucks als protest. Daar gaat het o.a. om de vaccinatieplicht voor truckers; hier in Den Haag gaat het meer om de coronamaatregelen in het algemeen (zoals de QR code). Ook wordt onder andere geëist dat er bindende referenda komen.

Het openbaar vervoer ondervindt hinder; verschillende tram- en buslijnen zijn gestremd, en er gelden omleidingen.

Ook een aantal sympathisanten heeft zich met hun personenauto aangesloten bij de demonstratie. Er wordt landelijk opgeroepen om met nog meer voertuigen naar Den Haag te komen. Morgen vindt daar trouwens ook een grote demonstratie plaats tegen de corona-maatregelen.

De gemeente Den Haag heeft opgeroepen om de voertuigen te parkeren bij het stadion van ADO, juist omdat de binnenstad onbereikbaar is. Het is geen verrassing dat aan die oproep geen gehoor wordt gegeven.

De politie neemt tot nu toe een afwachtende houding aan. Een aantal demonstranten zegt 'wekenlang' te willen blijven staan, en heeft proviand en slaapspullen bij zich om de actie lang vol te kunnen houden. De sfeer is gemoedelijk.

De winkelstraten (Grote Marktstraat, Spui etc) zijn niet geblokkeerd. Een deel van het winkelend publiek zal mogelijk niet eens doorhebben dat er even verderop een actie gaande is. Wel is het moeilijker om de binnenstad te bereiken, door de files, afsluitingen en omleidingen.

De demonstratie werd om 13.45 uur officieel ontbonden door burgemeester Jan van Zanen (VVD). 'Mensen die hieraan geen gehoor geven, riskeren aanhoudingen en boetes', kondigt de gemeente aan. Demonstranten krijgen tot 15.30 uur tijd om met hun voertuig Den Haag te verlaten. Het waterkanon is gearriveerd en de eerste aanhouding is een feit.

Update 16.15 uur: De politie is vanaf 15.30 uur gestart met het wegsturen van de vrachtwagens, maar demonstranten proberen het vertrek van de trucks tegen te houden. Een aantal demonstranten geeft gehoor aan de oproep en is uit het centrum van Den Haag vertrokken. In de omgeving van het Binnenhof zijn veegacties gestart. Bergers hebben opdracht gekregen om trucks, vrachtwagens of tractors weg te slepen voor rekening van de eigenaar. De demonstranten lijken eieren voor hun geld te kiezen en verlaten Den Haag. Morgen staat er weer een demonstratie tegen de coronamaatregelen gepland in Den Haag.

Eerdere berichtgeving: