Historisch olympisch brons voor skeletonster Bos

Op het Yanqing National Sliding Centre in China is de laatste dag van het olympisch skeleton alweer begonnen. Nadat de mannen vrijdag om goud streden is het zaterdag de beurt aan de vrouwen, die een dag eerder runs één en twee afwerkten. Zaterdag volgen de derde en daarna de beslissende vierde run.

De beslissende dag begon met de leiding in handen van de Australische Jaclyn Narracott, die 0,21 seconden voorsprong had op de Duitse Hannah Neise. Diens landgenote Tina Hermann volgde op 0,23 seconden, voor de wel en tegelijkertijd niet verrassende Chinese Zhao Dan (+0,32), de derde Duitse Jacqueline Lölling (+0,38) en de Nederlandse Kimberley Bos (+0,39). Verder leken met name Anna Fernstädt uit Tsjechië (+0,45) en de Amerikaanse veterane Katie Uhlaender (+0,53) nog kans te maken op de medailles, de Canadese Mimi Rahneva (+0,83) stond in principe te ver weg.

Narracott deed het prima, maar ze behield de leiding niet: Neise legde een fenomenale run op het ijs en ging met 0,14 seconden voorsprong de beslissende vierde run in. Hermann zag de achterstand verdubbelen naar 0,48 seconden, terwijl Bos het bijzonder goed deed: met nog een sterke run schoof de Nederlandse op naar plek vier op 0,60 seconden van Neise en dus met een medaille nog binnen de mogelijkheden. Rahneva schoof op 0,90 seconden door naar plek vijf, voor Lölling (+0,95), Uhlaender (+1,03), Fernstädt (+1,07) en de toch wat tegenvallende Zhao (+1,20).

Vanaf 14.55 uur is de vierde run te volgen, waarin men vanaf de nummer twintig in het klassement opwerkt naar Neise, die de wedstrijd af zal sluiten.

Update 16.00 uur
In de beslissende vierde run schoof Uhlaender een plekje op, want Lölling viel zoals het hele seizoen al tegen en zakte weg. Rahneva behield haar positie, waarna Bos het ijs betrad. De Nederlandse verloor bovenin een beetje, maar vloog over het onderste gedeelte van de 'Chinese draak' en pakte met 0,69 seconden de leiding.

Hermann was de volgende en de Duitse kreeg het niet voor elkaar: ze was 0,27 seconden te langzaam om Bos te kloppen en dus was een historische Nederlandse medaille een feit. Narracott dook 0,22 seconden onder Bos' tijd door, waarna Neise het af mocht maken. De juniorenwereldkampioene deed wat er van haar verwacht werd en met 0,62 seconden kroonde ze zich tot olympisch kampioene, voor Narracott en Bos.