Snowboardcrossers Baumgartner en Jacobellis pakken goud bij olympische première

Op het crossparcours in het Chinese Genting Snow Park bij Zhangjiakou is zaterdag een olympische première afgewerkt. Voor het eerst stond er een gemengde landenwedstrijd op het programma in het snowboardcross, met teams van één man en één vrouw: eerst gingen de mannen naar beneden, vervolgens de vrouwen met de door de mannen opgelopen tijdsverschillen.

Italië deed het bijzonder lekker, want met Omar Visintin/Michela Moioli én met Lorenzo Sommariva/Caterina Carpano stonden Italië 1 en 2 beiden in de eindstrijd. Ook Eliot Grondin en Meryeta O'Dine stonden er namens Canada in, waarbij de finale werd aangevuld door de Amerikaanse veteranen Nick Baumgartner en Lindsey Jacobellis.

Baumgartner en Visintin duelleerden om de winst bij de mannen, die ging naar de Amerikaan. Visintin volgde op 0,04 seconden en ook Grondin zat er met 0,23 seconden vlak bij, terwijl Sommariva met 0,88 seconden ook niet ver weg was. Bij de vrouwen streden Jacobellis en Moioli om de leiding, zeker na een val achter hen: Carpano sprong te ver en landde op de rug van O'Dine, die wel op kon staan en als derde finishte.

Het goud ging na een geweldige strijd tussen de olympisch kampioenen van 2018 (Moioli) en 2022 (Jacobellis) naar het Amerikaanse team, waardoor de 40-jarige Baumgartner zijn allerlaatste wedstrijd afsloot met olympisch goud. Italië-1 pakte zo het zilver, voor Canada.