Biatleet Bø met overtuiging naar olympisch goud op de sprint

In het Zhangjiakou National Biathlon Centre in de Chinese bergen is zaterdag de olympische sprint bij de mannen afgewerkt. Dat werd uiteindelijk niet heel spannend, maar leverde wel een podium vol vedetten op.

Maxim Tsvetkov uit Rusland kwam vroeg in actie en schoot alle tien schijven om, wat hem op dat moment de snelste tijd aan de finish opleverde. De Rus zag echter ook dat Johannes Thingnes Bø ondanks zijn ene misser sneller onderweg was en niet zo'n beetje ook: bij de finish was de Noor 40,6 seconden rapper.

Quentin Fillon Maillet was een minuut na Bø gestart en hield het bij één misser in het liggend schieten. De tijd van Bø kon hij niet aanvallen, maar met 25,5 seconden achterstand nam de Fransman wel de tweede positie in beslag.

Nadat Tarjei Bø, broer van Johannes, het bij één staande misser hield zag Tsvetkov de bui al hangen en die vrees bleek gegrond: Tarjei finishte 38,9 seconden achter zijn broer en dus 1,7 seconden voor Tsvetkov, die zo net als in de individuele wedstrijd met plek vier wéér net naast een medaille greep.

Latere starters wisten niet echt meer voor een bedreiging te zorgen. Sebastian Samuelsson kwam het dichtst in de buurt, maar met één misser strandde hij op 52,0 seconden op plek vijf, vlak voor landgenoot Martin Ponsiluoma (+53,7) en diens twee missers.