Fransen in konvooi naar Parijs uit protest tegen coronamaatregelen en brandstofprijzen

Duizenden mensen uit heel Frankrijk reizen in konvooien naar Parijs om te protesteren tegen de coronamaatregelen. De politie zal 'stevig'optreden tegen iedereen die wegen blokkeert.

Duizenden demonstranten in Frankrijk zijn vrijdag in zogenoemde vrijheidskonvooien vertrokken om te protesteren tegen de COVID-19-beperkingen in Parijs, ondanks een verbod door de autoriteiten.

De deelnemers zijn vanuit het hele land gereisd in auto's, campers en vrachtwagens en zijn grotendeels geïnspireerd door de konvooien die Ottawa tot 'stilstand' hebben gebracht .

Sommigen van degenen die zich bij de protesten aansluiten demonstreren tegen de stijging van de brandstofprijzen.

Politie zal 'stevig' optreden bij pogingen om wegen te blokkeren
Voorafgaand aan het protest zijn duizenden politieagenten stand-by gezet. Agenten hebben controles uitgevoerd bij tolstations en langs belangrijke routes. Sommigen van de auto's die naar Parijs reizen hebben opsporing vermeden door via stillere, lokale wegen te reizen.

De politie heeft instructies gekregen om 'stevig' op te treden bij pogingen om wegen te blokkeren.

"Als mensen normaal willen demonstreren, kan dat", zei minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin. "Als ze het verkeer willen blokkeren, zullen we ingrijpen."

De organisatoren van het protest hangt gevangenisstraffen en hoge boetes boven het hoofd als de betoging uit de hand loopt.

Op sociale media zijn video's gepost van blauwe gepantserde personeelswagens van de gendarmerie die in de straten van Parijs staan opgesteld.

Waarom vinden de protesten plaats?
Inwoners van Frankrijk zijn verplicht om gezondheidspassen te tonen als bewijs van COVID-19-vaccinatie om restaurants en bioscopen te bezoeken of met de trein te kunnen reizen.

De protesten beginnen nu Frankrijk is begonnen met het versoepelen van de COVID-19-beperkingen. Het dragen van maskers binnenshuis wordt eind deze maand afgeschaft, en volgens regeringswoordvoerder Gabriel Attal zouden vaccinpassen eind maart kunnen worden afgeschaft, op voorwaarde dat er geen gevaarlijke coronavirus-varianten verschijnen.