Amerikaanse aerialsskiërs troeven China af in strijd om olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Beijing is de eerste van drie gouden medailles op de aerials in het freestyleskiën vergeven. Voor het eerst stond de gemengde landenwedstrijd op het programma, waarin de teams bestaan uit drie deelnemers: in elk geval één man en één vrouw, in de praktijk komt het neer op twee mannen en één vrouw.

Er deden zes landen mee en behoorlijk verrassend wist Rusland zich met het sterrenteam Liubov Nikitina, Ilya Burov en Stanislav Nikitin niet voor de finale van de beste vier landen te plaatsen - ook Wit-Rusland haalde het niet, maar dat was minder verrassend. Zwitserland, China, Canada en de VS schopten het wel tot de eindstrijd, waarin iedereen op nul begon en weer één sprong maakte.

Met Alexandra Bär, Pirmin Werner en Noé Roth kwam Zwitserland er niet echt aan te pas, het Canada van Marion Thenault, Miha Fontaine en Lewis Irving wist de Europese ploeg af te troeven in de strijd om brons: 290,98 tegen 276,01 punten. China en de VS streden om goud, waarbij China dankzij de 106,03 punten van Xu Mengtao beter begon dan de 88,86 punten van Ashley Caldwell.

Christopher Lillis zette vervolgens echter een bijna perfecte back-double-full-full-double-full neer en werd beloond met 135,00 punten, waarna Jia Zongyang met een mislukte landing op 96,02 bleef steken. Na Justin Schoenefeld's 114,48 punten kwam Qi Guangpu wel tot 122,17 punten, maar dat was niet genoeg: China eindigde met 324,22 punten en zilver, het goud ging naar de VS en hun 338,34 punten.