Oostenrijkse rodelaars komen nét tekort voor olympische stunt tegen Duitsland

Op het Yanqing National Sliding Centre in China is het olympisch rodeltoernooi donderdag afgesloten. Na de twee individuele wedstrijden en de dubbels was het op de slotdag tijd voor de estafette, met namens elk deelnemend land één slee uit de drie losse disciplines.

Voor de favoriete teams het ijs betraden had Canada de snelste tijd, maar de verwachting was zeker niet dat het genoeg zou zijn voor een medaille. De Russen bevestigden dat: het kwartet ging zo'n zes tienden van een seconde sneller. Vervolgens kwam Italië aan de beurt, maar die moesten dat doen met Leon Felderer in plaats van bronzenmedaillewinnaar Dominik Fischnaller, die positief testte op COVID-19, en zij kwamen niet aan de Russische tijd.

Eliza Tiruma opende namens Letland redelijk, Kristers Aparjods deed het beter en Martins Bots en Roberts Plume maakten korte metten met de Russische tijd: 0,313 seconden sneller. Vervolgens bleek dat de strijd om goud nog wat sneller ging: Madeleine Egle won namens Oostenrijk een kleine halve seconde op Tiruma, Wolfgang Kindl vergrootte de voorsprong en Thomas Steu en Lorenz Koller maakten er een verschil van 0,868 seconden van.

Oostenrijk deed zo een serieuze gooi naar het goud, met alleen Duitsland en hun drie olympisch kampioenen nog te gaan. Natalie Geisenberger verloor een paar honderdsten op Egle, Johannes Ludwig verloor ook iets op Kindl, maar Tobias Wendl en Tobias Arlt maakten hun status toch waar: ze pakten Steu/Koller's tijd en hielpen Duitsland op acht honderdsten van een seconde naar het goud.