Snowboardfenomeen Kim prolongeert olympisch halfpipegoud

Op de Olympische Spelen in Beijing hebben de snowboardsters in de halfpipe donderdag de olympische medailles verdeeld. Van échte spanning was niet echt sprake, maar het was zeker een vermakelijke finale.

Topfavoriete Chloe Kim maakte het in de eerste run gelijk al waar en zette een score van 94,00 punten neer. Daarmee troefde ze de Japanse Sena Tomita en haar 86,00 punten af, met op drie de Chinese Cai Xuetong (81,25), voor Berenice Wicki uit Zwitserland (76,25) en de Canadese Elizabeth Hosking (73,00).

De tweede run van Kim begon goed, tot ze bij een cab 1260 onderuit ging. Haar leiding kwam niet in gevaar, maar het verschil werd iets kleiner: de Spaanse veterane Queralt Castellet legde een run neer waar ze 90,25 punten voor kreeg, goed voor plek twee. Sena Tomita verloor plek twee, maar verbeterde zich met 88,25 wel en behield de derde plek, voor Cai en Hosking (79,25).

Hosking en Wicki gingen in de laatste run onderuit en verbeterden zich dus niet. Tomita deed een alles-of-niets-poging om haar voorlopige bronzen positie te verbeteren, maar bij de eerste sprong ging ze na een frontside 1080 gelijk onderuit. Castellet kon haar score niet verbeteren en bleef dus op plek twee staan, met nog twee dames én Kim te gaan.

Cai legde een prima run neer, maar verbeterde zich opnieuw niet en dus was er geen medaille voor het thuisland. Nadat ook de Japanse Mitsuki Ono de podiumplekken niet kon bedreigen was het goud binnen voor Kim, die toch nog eens een 1260 probeerde in haar derde run, zonder succes. Ze verdedigde haar olympische titel, zilver was na járen en in haar vijfde poging voor Castellet en Tomita pakte brons.