Skiester Dürr geeft olympisch goud in slotmeters weg, Vlhova pakt historische titel

Het alpineskiën op de Olympische Spelen lijkt voorzichtig naar een kleine verrassing te gaan. Woensdag is het in de Chinese bergen van Zhangjiakou tijd voor de slalom van de vrouwen, met na de eerste run een ietwat verrassende vrouw op de eerste plek.

Lena Dürr mocht het bal openen en de Duitse deed dat uitstekend. Al gelijk werd duidelijk dat haar tijd snel was: de Slowaakse favoriete Petra Vlhova gaf 0,72 seconden toe en Anna Swenn Larsson uit Zweden kwam op 1,27 seconden te staan. Michelle Gisin kwam wel in de buurt: de Zwitserse was drie honderdsten van een seconde langzamer.

De schade werd vervolgens beperkt door de Oostenrijkse Katharina Liensberger (+0,66) en de Zwitserse Wendy Holdener (+0,48), maar daarna ging het fout: veelvoudig wereldkampioene Mikaela Shiffrin ging na een paar seconden al de mist in en finishte net als op de reuzenslalom niet.

Drie dames voegden zich nog in de strijd om eremetaal, aangevoerd door Sara Hector. De Zweedse reuzenslalomkampioene gaf slechts 0,12 seconden toe en staat halverwege op plek drie, voor de Sloveense Andreja Slokar (+0,47). Achter Holdener staat de Amerikaanse Paula Moltzan op 0,62 seconden op de zesde plek, voor Liensberger en Vlhova.

De tweede run gaat om 06.45 uur Nederlandse tijd van start.

Update 07.42 uur
In de tweede run werd de top-8 geopend met de leiding ruim in handen van de Zwitserse Camille Rast, negende na de eerste manche. Vlhova herstelde zich met een keurige tweede run en pakte met 0,77 seconden de leiding, wel met nog zeven vrouwen te gaan.

Liensberger kwam alvast acht honderdsten achter de Slowaakse terecht, Moltzan verloor een dikke seconde en drie posities. Holdener kwam 0,12 seconden tekort en viel dus terug naar plek drie, met nog vier vrouwen die bovenaan de piste stonden.

Ook Slokar haalde het niet: de verrassende Sloveense was 0,22 seconden langzamer en leverde drie plekken in. Hector was wél onderweg om de leiding over te nemen en een tweede medaille veilig te stellen, tot ze onderin uit het niks in de fout ging en de finish niet haalde.

Gisin was de volgende, maar met 0,60 seconden achterstand haalde óók zij het niet: goud was óf voor Vlhova óf voor Dürr. De Duitse was erg lang erg goed onderweg, maar het lukte nét niet: 0,19 seconden te langzaam en dus greep ze niet alleen naast goud, maar zelfs één plek naast de medailles.

Het goud was zo voor Vlhova, Slowakije's eerste olympische medaille ooit in het alpineskiën. Zilver ging naar Liensberger, Holdener pakte het brons.