Snowboarder Parrot overleeft leukemie en pakt olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Beijing heeft het snowboarden bij de mannen een mooi verhaal opgeleverd: na een strijd tegen leukemie is Max Parrot helemaal terug en de Canadees wist zijn zilveren medaille van Pyeongchang 2018 te upgraden op de Chinese sneeuw.

Verdedigend kampioen Red Gerard uit de VS was in de eerste van drie finaleruns het beste met 83,25 punten, voor de verrassende Italiaan Emiliano Lauzi en diens 80,01 punten. De Canadese grootheid Max Parrot, definitief teruggekeerd na zijn strijd tegen leukemie, scoorde 79,86 punten en ook de jonge Chinees Su Yiming (78,38) en de Canadese legende Mark McMorris (76,98) noteerden een prima openingsrun.

In de tweede run haalde Parrot uit: met een paar heerlijke sprongen en mooie slides op de rails scoorde de Canadees 90,96 punten en nam hij de leiding over. Gerard verbeterde zich niet en viel zelfs een plek terug: Su legde een indrukwekkende run neer, inclusief een 1800 op de laatste sprong, en werd beloond met 88,70 punten en dus een voorlopige tweede plek. McMorris schoof met 80,85 punten ook voorbij Lauzi naar plek vier.

Parrot wist zich in de derde en laatste run niet meer te verbeteren, net als Gerard. McMorris deed dat wél: met drie mooie sprongen zette hij 88,53 punten op de borden, goed voor plek drie en zijn derde bronzen medaille op rij. Su landde niet helemaal perfect en verbeterde zich niet, dus was er zilver voor de Chinees en prachtig goud voor Maxence Parrot, die zijn comeback zo volledig bekroonde, nadat hij ook al goud won op de X-Games.