OWS: Zweden verprutst mooie positie in curlingtoernooi, eindelijk winst Australië

De voorlaatste dag van de plaatsingsronde in het gemengd dubbeltoernooi in het curling heeft vandaag plaatsgevonden op de Olympische Winterspelen. Hier heeft Italië zich officieel geplaatst voor de halve finales, maar de strijd om de andere plaatsen is nog enigszins open.

In de Chinese ochtend werd weer begonnen met twee wedstrijden. De Verenigde Station en Tsjechië moesten in hun onderlinge strijd allebei winnen om nog kans te maken op de halve finale, waarbij die weg voor Tsjechië al aardig moeilijk is. In de eerste paar ends werd veel gescoord, zodat er na vier ends 4-7 op het bord stond voor Tsjechië, maar in het vijfde end trokken de Amerikanen dat gelijk. Na een nulscore in end zes stonden de Amerikanen er niet slecht voor, maar zij wisten slechts 1 punt te scoren in end zeven. Het laatste end was al aan het begin voor de Tsjechen, en de Amerikanen konden dit niet meer omdraaien: 8-10.
Minstens zo belangrijk voor de plaatsen in de finaleronde was de strijd tussen Groot-Brittannië en China. Bij winst van de Britten lijken de vier deelnemers redelijk bezegeld. China was de tegenstander en nam een vroege voorsprong van 4-1 na vier ends, door wat matig spel van de Britten. Ze keerden echter terug via de powerplay in end vijf, terwijl China hun powerplay verpestte en daarin ook een punt weggaf, zodat het 5-4 stond na end zes. In de laatste twee ends ging het met de stenen mee: 6-5 voor Groot-Brittannië, waardoor Italië geplaatst is en er nog maar vier andere kanshebbers zijn: Groot-Brittannië, Zweden, Canada en Noorwegen.

In de middag waren er twee belangrijke wedstrijden. Noorwegen moest winnen van Zweden om nog echt kans te maken terwijl Canada extra zekerheid in kon bouwen met een overwinning tegen Tsjechië. Waar Zweden de afgelopen dagen lekker in het toernooi leken te komen, was het tegen de Noren totaal niet te zien. Het werd een pijnlijke 6-2 nederlaag. Canada had het zwaar tegen Tsjechië. Na vijf ends was er de 3-2 voorsprong, na vijf ends met een score van 1, maar in end 6 en 7 kwamen de Tsjechen tot een 5-3 voorsprong na cruciale fouten van Canada tijdens hun eigen powerplay. Canada trok het echter toch nog recht. 2 punten in het laatste end zorgden voor een extra end, waar Canada toch toonde iets meer scherpte te hebben dan Tsjechië. Hierdoor blijft Canada in een goede positie, terwijl de Tsjechen definitief uitgeschakeld zijn.

China en Zwitserland hebben nog een hele kleine kans als ze de laatste drie resterende wedstrijden winnen. Voor China begint dat tegen het nog ongeslagen Italië. Italië kwam sterker voor de dag en stond na vier ends 5-1 voor. China kwam daarna nog terug tot 5-4, maar wist in de resterende ends niet meer te scoren. Het gastland is dus uitgeschakeld. Ook Zwitserland zien we niet terug in de halve finales, zij verloren van Australië, die opgelucht adem kunnen halen met hun overwinning op zak. Na vijf ends was het 6-3 voor de Zwitsers, maar in de laatste drie ends zorgde fout op fout van de Zwitsers voor de 6-9 nederlaag.

De wedstrijd van de laatste sessie was Groot-Brittannië - Noorwegen. De verliezer kon wel eens het land zijn dat de halve finales gaat missen, al is Zweden ook nog een zeer serieuze kanshebber, met de laatste wedstrijd tegen Italië. Zweden bracht zichzelf inderdaad in hevige problemen. Na vijf ends was er de 5-3 voorsprong, maar de powerplay van Italië leverde een score van 5. Het werd wel 8-8 in het zevende end, maar het laatste end ging alsnog verloren: 12-8. Zo lijkt Zweden voorlopig de verliezer te worden uit de groep. Dit werd bepaald niet geholpen door Groot-Brittannië, die Noorwegen hun vijfde overwinning gunden. De Britten speelden een totaal lamlendige wedstrijd en verloren met 6-2. Canada kon zichzelf ook veilig stellen door een overwinning op Australië, maar dat liep toch niet zo makkelijk als zehadden gehoopt. Australië begon met een 7-0 voorsprong, maar Canada kwam toch terug tot 8-8 in het achtste end. In het extra end wist Australië alsnog te winnen, een enorme verrassing, waardoor Australië toch nog met twee overwinningen eindigde.

Door al deze uitslagen hadden de Verenigde Staten toch nog een kansje, daarvoor moesten ze wel winnen van Zwitserland. De wedstrijd was redelijk in evenwicht: voorafgaand aan het laatste end was het 5-5. Zwitserland had echter een goede kans om het laatste end te winnen met de laatste steen. Dit lukte met een goed geplaatste steen.

Zo zijn er nog maar vijf kanshebbers op de finaleronde. Italië is zeker met acht overwinningen. Groot-Brittannië, Noorwegen en Canada hebben er vijf met nog een wedstrijd te gaan. Zweden heeft een moeilijke positie met vijf winst, maar geen wedstrijd meer over. Zo heeft Zweden een nederlaag van Canada nodig om nog kans te maken op de volgende ronde. China, Tsjechië, de VS en Zwitserland hebben 3 overwinningen en kunnen naar huis na nog één wedstrijd morgen. Australië kan de koffers nu al pakken, maar mag met twee overwinningen vandaag dat met opgeheven hoofd doen.