Rodelaar Ludwig bekroont lange carrière met olympisch goud

Het eerste rodelgoud van de Olympische Spelen in Beijing is zondag vergeven. Na de eerste twee runs op zaterdag werkten de mannen zondag de beslissende twee runs af op de lastige Chinese baan.

De tweede dag begon met nog zeven mannen die een in meer of mindere mate realistische medaillekans hadden. De strijd om goud ging tussen de Duitser Johannes Ludwig en de Oostenrijker Wolfgang Kindl (+0,039), terwijl Dominik Fischnaller uit Italië (+0,304) de strijd om plek drie in aanvoerde. Hij werd gevolgd door tweevoudig kampioen Felix Loch uit Duitsland (+0,382), de Letten Kristers Aparjods (+0,460) en Gints Berzins (+0,622) en de Duitser Max Langenhan (+0,641).

In de derde run sloeg Ludwig voorzichtig toe: hij liep uit naar 0,113 seconden voorsprong op Kindl. Fischnaller zag zijn achterstand oplopen naar ruim zeven tienden van een seconde, terwijl diens voorsprong op Loch in de strijd om brons juist groeide. Aparjods ging zelfs voorbij de Duitser naar plek vier, Berzins nestelde zich op de zesde plek, vlak voor Langenhan.

Met een keurige vierde en laatste run verzekerde Langenhan zich van in elk geval de zevende plek, waarna hij Berzins 0,081 seconden achter hem zag eindigen. Loch ging nog eens twee tienden van een seconde sneller, waarmee hij Aparjods ook voorbij ging: de Let was sneller, tot hij onderin een fout maakte en de positie inleverde.

In Pyeongchang greep Fischnaller met twee duizendsten van een seconde naast het brons, maar dit keer lukte het: de Südtiroler dook 0,192 seconden onder Loch's tijd door, met nog twee mannen te gaan. Kindl pakte met 0,791 seconden de leiding en dus minstens zilver, waarna het aan Ludwig was. De Duitse veteraan maakte het keurig af en met 0,160 seconden pakte hij olympisch goud, de eerste grote titel in zijn lange carrière. Zilver was voor Kindl, brons voor Fischnaller.